Πέμπτη 19 Σεπτεμβρίου 2013

Убиство мобилисало Грчку против деснице

Смрт либералног репера подигла на ноге многе званичнике владе и представнике политичких странака и антифашистичких група

Грчка полиција претражује атинско седиште десничара из Златне зоре (Фото Ројтерс)

Од нашег дописника
Атина – Грчка полиција јуче је претражила атинско седиште Златне зоре пошто је присталица ове екстремно десне странке убио репера који је познат како противник расизма.
Репер Павлос Фисас (34), који је наступао под именом Килах П, убијен је ножем у уторак увече у једном кафићу у радничкој четврти Атине Керацини када га је напала група млађих људи обучених у црно, од којих су неки, како тврде очевици, носили обележја неонацистичке партије.
Док је још двадесетак минута био жив, он је успео да изговори име нападача, после чега је полиција одмах ухапсила једног 45-годишњег мушкарца за кога се сумња да је симпатизер Златне зоре.
Убиство је подигло на ноге многе званичнике владе и представнике политичких странака и антифашистичких група, које су одмах оптужиле десничаре.
„Дужност нам је да никаква врата не остављамо отворена за појаву фашизма“, поручио је председник Карољос Папуљас.
Званични владин представник за штампу Симос Кедикоглу затражио је да виновници одмах буду кажњени и да се поштује закон.
„Били смо први који смо осудили сирово насиље које потиче од Златне зоре. Били смо први који смо их назвали неонацистима. Насиље неће бити толерисано”, рекао је он позивајући све политичке партије да својом активношћу спрече тензију и насиље.
Владајући социјалистички Пасок упутио је писмо председнику парламента понављајући захтев да Златна зора буде оптужена. Дошло је време да се јавно каже да је реч о криминалној организацији која не преза од напада на странце и грчке грађане. Истекло је време за толеранцију, поручује Пасок.
Златна зора, десничарска партија, трећа по снази у Грчкој, осудила је убиство и одбацила оптужбе о било каквој умешаности.
То није спречило синдикате, противнике владе и левичарске групе да јуче одмах позову на митинг на тргу у близини места на коме је Фисас убијен.
„Влада (премијера Антониса) Самараса иницијатор је јер допустила убилачкој Златној зори да наоружана ножевима некажњено вршља”, каже се у саопштењу Уједињеног покрета против расизма и фашистичких претњи.
„Време је да се казне неонацистичке убице Златне зоре и обори Самарасова влада, да се бедна банда банкара, тројке (међународних кредитора Грчке) и неонациста баци у канту за ђубре.”
Златна зора, странка чији амблем подсећа на свастику, винула се из опскурности, да би на изборима прошле године добила 18 места у парламенту на антиимигрантској платформи.
„Време је да Грци устану и заштите своју демократију, институције и себе саме. Ово више није рат између хулигана, ово је случај којим се доводи у питање владавина закона, демократија, тековине и институције Републике Грчке”, пише лист „Екатимерини”.
Иако влада мишљење да је млади репер нападнут и убијен пре свега због свог изразито антирасистичког става и левичарске припадности, полиција засад нема доказе да је реч о политичким разлозима.
Но, упркос томе, јучерашње манифестације хиљада грчких радника запослених у јавном сектору, који су се одазвали позиву свог синдиката на дводневни генерални штрајк, добиле су одмах нову димензију протеста против насиља екстремне деснице.
Лекари, учитељи и други запослени су штрајковима широм земље изразили противљење плану владе да смањи плате 25.000 запослених у јавном сектору пре него што буду распоређени на друге послове или отпуштени.
--------------------------------------------------------------------------------------
Папуљас: Не остављајмо простора фашизму
Атина – „Дужност нам је да никаква врата не остављамо отворена за појаву фашизма”, поручио је грчки председник Каролос Папуљас нацији и политичким партијама реагујући на убиство музичара Фисаса и подсетио да Грчка има јаке демократске традиције и светле примере у борби за заштиту људских права и слобода и да је зато обавеза свих да спрече сваку, и најмању појаву фашизма.
----------------------------------------------------------
Сукоби са полицијом
Атина – Широм Грчке расте талас антифашистичких протеста због убиства младог музичара за шта се окривљују припадници нео-нацистичке Златне зоре. У Атини је синоћ, током марша више дестина хиљада радника који учествују у дводневном штрајку против мера штедње који је, међутим, после мучког убиста прерастао у антифашистичке демонстрације, дошло до окршаја са полицијом. Употребљен је сузавац јер су групе демонстраната полицију засипале кеменицама и „Молотовљевим коктелима”. Ситуација је врло озбилна у Солуну, Патри, на Криту у Хањи.Јаке полицијске снаге све теже бране просторије ултра-десничарске партије Златна зора пред којима се скупља на хиљаде огорчених демонстраната. У Солуну је било озбиљних инцидената јер полиција не одступа и покушава да заустави разјарене грађане. У Патри су демонстранти бацали запаљиве бомбе на канцеларије Златне зоре.

Јасмина Павловић-Стаменић

објављено: 19.09.2013.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου