Σάββατο 28 Σεπτεμβρίου 2013

Јесен стиже, цене диже

11459698325245d16542b20143030237 640x446 Јесен стиже, цене диже
(Фото: Б92)
Београд – После повећања цена струје и гаса у августу и септембру, почетком наредног месеца могу се очекивати и више цене грејања и других комуналних услуга.
Према најавама, већ у октобру месне прерађевине појединих произвођача поскупеће и до 13 одсто, део козметике до девет, а супе и зачини између пет и 10 одсто.
Цене веће од три до пет одсто имаће и неки слаткиши и грицкалице, а очекује се и да око два одсто поскупи млеко и млечни производи.
Грађани кажу да имају све мање новца, да се цене повећавају и да се све горе и горе живи. Купује се мање артикала, али се људи ипак труде да купују што квалитетније производе.
Од априла до јуна, домаћинства у Србији у просеку су располагала са нешто мање од 54.000 динара месечно, а трошила око 50.000. И даље, две трећине прихода одлази на храну, пиће, комуналије и транспорт.
У Центру за заштиту потрошача сматрају да услуге од општег економског интереса, као и друге услуге које се пружају потрошачима, не спадају у социјалну категорију.
„С тим у вези сматрамо да потрошачи не треба да буду социјална категорија и апелујемо на Владу Републике Србије да донесе социјалне карте и Уредбу о угроженом потрошачу“, поручује Вера Вида, председник Центра.
У првој половини године било је и појефтињења. Уље је, на пример, јефтиније за више од 16 одсто, шећер око осам, а свињско месо готово шест одсто.
Оливера Ћирковић из трговинског ланца „Универекспорт“ каже да ће у наредном периоду поскупети одређене групе производа.
„С обзиром на целокупну ситуацују и све слабију куповну моћ потрошача, и произвођачи и трговци труде се да што више одлажу поскупљења и задрже цене на постојећем нивоу“, каже Ђирковићева.
Неки економисти процењују да ће инфлација у преосталом делу године износити свега један и по до два одсто. Економиста Горан Николић каже да ће до краја године на инфлацију највећи утицај имати регулисане цене, односно грејање и превоз.
„Постоји ризик и од утицаја девизног курса, мада он није велики. Можемо проценити да би до краја године укупна инфлација могла бити испод пет одсто, што ће бити најбољи резултат у последњих скоро пола века“, указује Николић.
Од почетка економске кризе промет у Србији смањен је за трећину, па се трговци и произвођачи све теже одлучују за поскупљења. Кочнице за даљи пад стандарда овог лета биле су родна година и релативно прихватљиве цене прехрамбених производа

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Media reports that people around Republika Srpska, Montenegro, and Serbia are coming to Banja Luka by organized transport

  Dodik called the rally to “defend freedom and future” of Serb people ahead of the May 2 UN’s voting on the Srebrenica genocide resolution....