Παρασκευή 1 Ιουνίου 2012

Кеш зајмови пребегли у динаре



Претежан део кредита је у девизном знаку због привреде и куповине станова
Пад вредности динара и мере Народне банке Србије којима су динарски кредити ослобођени учешћа, а валутни тиме оптерећени, постепено мењају овдашњу слику кредита. Међутим, чињеница је да су кредити код нас доминантно везани за страну валуту делом зато што се привреда већински на тај начин задужује, а и зато што су стамбени кредити који „вуку” највише пара код кредита укупно одобрених становништву у страној валути.
Према подацима НБС с краја прошле године чак је 70 одсто укупних кредита у страној валути, а 30 одсто је у динарима. Око 60 одсто кредита су с роком доспећа дужим од годину дана, а на рок преко пет година одобрено је 28 одсто кредита. Код привреде динарски пласмани учествују са 27,5 одсто, а 72,5 одсто су у страној валути.
У банци Интеза кажу да на нивоу банкарског сектора и даље преовлађују кредити са валутном клаузулом, јер су извори финансирања, пре свега, депозити грађана и привреде, доминантно девизни. Међутим, у последњој години дана расте удео динарских кредита у укупним пласманима одобреним становништву.
Посматрано на нивоу укупних кредита грађанима, проценат динарских потрошачких, готовинских, стамбених и ауто-зајмова који су тренутно у отплати износи 21,5 одсто. Готовински кредити су доминантно динарског предзнака са 75,5 одсто, док је код потрошачких кредита овај проценат 33,3 одсто. Када је реч о ауто-кредитима, грађани су показивали релативно низак степен интересовања за динарске позајмице, те њихово учешће износи око седам одсто.
С обзиром на проблем краткорочног одржања ликвидности који је већ неколико година изражен у привреди, доминантно учешће у структури финансирања корпоративних субјеката у овој банци имају краткорочни кредити за финансирање текуће ликвидности и обртних средстава са преко 60 одсто.
– Од почетка 2012. године значајније је учешће динарских кредита у укупним кредитима пласираним привреди, што је у складу са актуелном ситуацијом у банкарском сектору, тако да је већи део пласмана реализован у динарима без уговорене валутне клаузуле – наводе у Интези.
Мирослав Ребић, члан Извршног одбора Сосијет женерал банке, каже да у последњих неколико месеци готово целокупан пласман готовинских, потрошачких и кредита за рефинансирање чине динарски кредити, без валутне клаузуле,  јер је то за клијента начин да се заштити од валутног ризика, али и зато што код динарских позајмица није потребно обезбедити депозит или учешће. Код ауто-кредита је интересовање за динарске кредите и кредите индексиране у еврима приближно једнако, док код стамбених у овом тренутку нема тражње за зајмовима у домаћој валути.
Петар Јовановић, члан Извршног одбора Рајфајзен банке, каже да код готовинских кредита највећи део заузимају кредити у динарима, који чине 80 одсто од укупно одобрених кредита, а у случају готовинских кредита одобрених у току 2012. године проценат динарских кредита прелази 99 одсто. Кад је реч о потрошачким кредитима, око 70 одсто чине кредити у динарима. Стамбени кредити искључиво се одобравају са валутном клаузулом.
С обзиром на честе флуктуације курса примећена је већа заинтересованост клијената за динарске кредите без валутне клаузуле, код којих не постоји девизни ризик, јер су месечне обавезе клијената изражене у динарима, наводе у Комерцијалној банци.
– Код  готовинских кредита интересовање грађана за оне са девизном клаузулом и даље постоји, али знатно мање у односу на исти период претходне године, а разлог томе у највећој мери представља обавезан девизни депозит. Грађани се чешће одлучују за динарске кредите без девизне клаузуле који се одобравају без обавезног учешћа и депозита. Тренутно су мање актуелни, али су и даље заступљени, потрошачки кредити, као и кредити за куповину моторних возила који се одобравају у једнакој сразмери било да су са девизном клаузулом или без ње – наводе у Комерцијалној банци.
У Фолксбанци чак 85 одсто од укупног броја ауто-кредита, готовинских кредита и потрошачких кредита пласирано је у динарима, а кредити из интерног програма за енергетску ефикасност 90 одсто од укупног броја одобрени су у динарима. Ова банка није имала ниједан захтев за динарски стамбени кредит.
У току последње три године Уникредит банка има константан раст поднетих захтева за кредите у домаћој валути. У складу са тим је и стални раст учешћа кредита у домаћој валути у укупном кредитном портфолију готовинских и потрошачких кредита. У случају  потрошачких и готовинских кредита однос је 95 према пет у корист кредита у динарима.
У Алфа банци наводе да по појединачним врстама кредита у скоро свим категоријама, сем код стамбених кредита, преовлађују динарски пласмани, што је резултат регулаторних промена које су ступиле на снагу у лето 2011. године. Међутим, на нивоу укупних пласмана становништву више је кредита у страној валути, с обзиром на то да стамбени кредити који су у потпуности у страној валути чине преко 50 одсто укупних пласмана становништву.
У Хипо Алпе Адрија банци наводе да је тражња за динарским кредитима знатно већа од тражње за кредитима индексираним у еврима, изузев код стамбених кредита. Од почетка године пласирано је више од хиљаду готовинских кредита у динарима, а само нешто више од 10 у еврима. Интересовање за ауто-кредите, потрошачке и остале врсте кредита такође је веће у динарима.
У Ерсте банци већ неколико година готовински кредити се готово искључиво траже у динарима, као и за рефинансирање. Стамбени су доминантни у еврима.
Ј. Рабреновић
објављено: 01.06.2012.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Βελιγράδι: «Πύργος Τραμπ» στα ερείπια;

  Ο γαμπρός του Τραμπ θέλει να κάνει διαμερίσματα το πρώην αρχηγείο του γιουγκοσλαβικού στρατού που ισοπέδωσε ο Κλίντον το 1999: Σφοδρές αντ...