Πέμπτη 25 Ιουλίου 2013

Распродаја грчких острва, квадрат стана у Атини 100 евра

Grcka zastava 1 Распродаја грчких острва, квадрат стана у Атини 100 евра
Грчка (Фото: Мондо)
Атина – У Грчкој је почела распродаја острва и то по систему – ко да више. Поред тога, цене станова су драстично пале па се тако у главном граду, Атини, стан може пазарити за мање од 10.000 евра. Цене некретнина су пале и у другим градовима.
Најзаинтересованији за куповину станова и кућа на Халкидикију на пример су богати руски грађани.
Македонци и Бугари најчешће купују станове у околини Солуна, где цена понекад може да буде испод 300 евра по квадрату. Грци су масовно почели да продају своје куће и станове за одмор, пошто је држава увела посебне дажбине за њихове власнике.
Највећи пад цена некретнина је регистрован у Атини и околини, а у појединим квартовима цене су „потонуле“ и до 100 евра за квадрат.
Реч је о становима старим по 30 до 40 година и њима није потребно реновирање. Према грчким брокерима у овом тренутку на тржишту има око 270.000 таквих станова.
Буквално са десетак хиљада евра могу да се купе двособни станови и гарсоњере у добром стању. Они се налазе у квартовима Кипсели, Панграти, Агиос Пантелејмонас, Керацини и Илусија.
Када је о острвима реч, Спалатрониси су прво грчко острво које ће се вероватно продавати путем јавног надметања, очекује се да његова почетна цена буде 10 милиона евра.
Аукција је заказана за септембар, а како наводе медији Ставрос Миронидис власник аукциске куће „Миро Антик Хаус“, за њега су заинтересовани и грчки и инострани купци. Ово је највеће од три острва који формирају групу Спалатронисија, близу полуострова Халкидики на северу Грчке.
„Аукцијом че се олакшати бирократске процедуре за продају острова“, каже Миронидис.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου