Παρασκευή 26 Ιουλίου 2013

Путин се састао са свим духовним лидерима православља

25.07.2013. - Предесдник са свештеницима размотрио кључна питања живота православних заједница


25. јула се председник Русије Владимир Путин састао с Патријархом Московским и све Русије Кирилом и представницима помесних православних Цркава, који су стигли у руску престоницу ради учешћа у прослави 1025. годишњице Крштења Русије.

Формат сусрета у Кремљу је био јединствени: све до тог момента шеф државе није истовремено контактирао са толико представника свештенства. У Москву су стигли шефови свештенства свих постојећих данас 15 православних Цркава, које уједињују скоро 230 милиона верника у свету. То су Цариградска, Јерусалимска, Руска, Грузијска, Српска, Пољска и низ других Цркава. Свештеници и јерарси су размотрили с председником кључна питања живота православних заједница, међуконфесионалне и међудржавне односе, као и духовно-морално стање савременог друштва.

Владимир Путин је изјавио да су држава и црква партнери у решавању најактуелнијих проблема. Честитавши црквеним јерарсима јубилеј, шеф државе је истакао посебну улогу православља у историји земље.

- Усвајање хришћанства је предодредило судбину и цивилизациони избор Русије, постало одлучни моменат, прекретница у црквеној и световној историји државе. Моралне основе православне вере су формирале национални карактер и менталитет народа, открили његове најбоље стваралачке особине, помогле Русији да заузме достојно место у светској цивилизацији. За руску државност, за нашу националну свест православље је постало духовни ослонац, повезало чврстим родбинским везама Русију, Украјину и Белорусију.
Председник је подвукао да су свечаности поводом Крштења Русије праћене бројним световним и црквеним акцијама – свечаним литијама, концертима. Један је од таквих важних догађаја, које демонстрирају духовно јединство православних народа доношење у Русију, Украјину и Белорусију хришћанске светиње – крста апостола Андреја Првозваног.

Према речима Владимира Путина, Русија се током столећа градила и јачала као мултинационална и вишеконфесионална држава, та је разноврсност допринела њеној снази и уверености. Данас то искуство мора да буде усмерено да се онемогуће међуцивилизациони конфликти.

- Русија с њеним огромним искуством успостављања и одржавања вишеконфесионалног мира и слоге спремна је да се дели тим искуством. Забринуто и са болом истичем да у многим регионима света, нарочито на Блиском Истоку и у Северној Африци, се множе међуконфесионална трвења, крше се права религиознних мањина, међу њима хришћана, укључујући и православне хришћане. Сматрам да тај акутан проблем мора да буде предмет посебне пажње од стране међународне заједнице. Наша ће земља и даље спроводити стваралачку линију за што скорије политичко решење конфликтних ситуација.
Шеф државе је посебно истакао да се нада на подршку тих напора од стране помесних православних Цркава, тим пре што милиони људи имају поверење према речи пастира, ауторитету и миротворним напорима Православне Цркве. Патријарх Московски и све Русије Кирил је у вези са тиме изјавио да православне Цркве света иступају са заједничком изјавом о одласку хришћана из Сирије.

- Знамо да се у историји дешавало свашта, како су прогањали православце из многих земаља. Данас услед трагедије, која се дешава у Сирији, постоји страшна перспектива да се изгуби хришћанско присуство у тој земљи. Ако до тога дође, ни суседне земље неће остати по страни. Не сме се допустити пустошење Блиског Истока са гледишта присуства хришћанства, то ће бити цивилизацијска катастрофа.
Првојерарх Александријске православне цркве Теодор Други је убеђен да је усвајање од стране руског народа хришћанства предодредило историјски развој нације.

- Усвајање вере и богатства домаћег предања, које се остварило у Крштењу на челу са Светим равноапостолним кнезом Владимиром, постало је чврста основа, на којој се учврстила руска душа. Преко бројних искушења руски човек никада се није бојао да жртвује свој интелектуални «ја» ради заједничког «ми», уписавши у књигу историје златне стране херојизма и самопожртвовања.

Већ у суботу 27. јула ће председник Русије Владимир Путин и патријарх Москвоски и све Русије Кирил посетити главни град Украјине Кијев, где ће бити одржане свечане акције у част 1025. годишњице Крштења Русије. Управо ту је 988. године био одржан догађај, који је постао почетак историје читавог руског православља.

Илија Харламов,

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ζήτω η 25η Μαρτίου

  Χρόνια πολλά Ελλάδα  Χρόνια πολλά Έλληνες