Δευτέρα 29 Ιουλίου 2013

Прете нам и вируси из Африке

28. јул 2013. | С. Тодоровић / Л. Гедошевић / Блиц
364232 strana8 origh Прете нам и вируси из Африке
Вируси из африке (Фото: Блиц)
Београд – Вирус грознице западног Нила потврђен је код девет пацијената који су због тог обољења смештени на инфективним клиникама у Србији. Тај вирус није једини који се проширио из Африке и прети и нама и земљама региона.
Проф. др Драган Делић, директор Инфективне клинике у Клиничком центру Србије, каже да појава овог вируса није нова и да ће га бити све до краја септембра, али и наредних година.
„Код нас лежи пет пацијента са вирусом. Сви су из Београда, старији од 60 година и имају неко хронично обољење. Код њих је дошло до компликација инфекције, због чега имају упалу можданих овојница и мозга. Ради се о тешкој инфекцији, где нема одређене терапију. Због тога је прошле године било и смртних исхода“, каже др Делић и додаје да је вирус и 2012. регистрован на нашем поднебљу. Прошле године од овог вируса умрло је 10 људи.
Грозница западног Нила једна је од болести које су стигле због, између осталог, климатских промена и повећање бројности комараца који их преносе. Епидемиолог проф. др Бранислав Тиодоровић каже да овог обољења има код нас, али и у околним земљама – Грчкој, Турској, Македонији, Хрватској, где је чак било и случајева денга грознице, коју такође преносе комарци.
„Дешавају се и миграције људи и комараца, па не треба да изненађује појава оваквих обољења. У око 90 одсто случајева инфицираних вирусом западног Нила или нема симптома или су они незнатни, попут замора, малаксалости, главобоље и пролазе за два-три дана. Ипак, ризику су хронични болесници којима је због основне болести имунитет ослабљен“, каже др Тиодоровић.
Како се заштитити
Оно што сви који желе неку врсту заштите могу да ураде јесте да ставе мрежице (комарнике) на прозоре и врата својих домова, облаче гардеробу која покрива кожу и користе средства која одбијају комарце јер су они главни преносиоци.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου