Τρίτη 30 Ιουλίου 2013

MMF pustio Grčkoj tranšu pomoći od 1,7 milijardi evra

WASHINGTON - Međunarodni monetarni fond (MMF) pustio je juče Grčkoj tranšu pomoći od 1,72 milijarde evra (2,29 milijardi dolara) nakon kompletiranja revizije reformi koje ta zemlja sprovodi u okviru međunarodnog programa za spasavanje
grcka4
 
Ova najnovija tranša znači da je Grčka do sada od MMF primila ukupno 8,24 milijarde evra (10,94 milijarde dolara) pomoći za spasavanje koju je toj prezaduženoj članici zone evra odobrio u martu 2012. zajedno sa Evropskom unijom i Evropskom centralnom bankom (ECB).
U petak je 18-očlana evrozona dala zeleno svetlo za puštanje Grčkoj četiri milijarde evra pomoći za spasavanje pošto je ta zemlja ispunila uslove iz tog programa.
Grčka, kojoj su u dva navrata odobrene pomoći za spasavanje, još uvek će se pred kraj iduće godine suočiti s manjkom finansija od oko 3,8 milijardi evra, ali takozvana trojka međunarodnih kreditora nije previše zbrinuta zbog toga, rekao je u petak jedan zvaničnik EU koji je želeo da ostane anoniman.
"Postoji program za pokrivanje manjka od oko 3,8 milijardi evra pred kraj 2014", rekao je taj izvor i dodao da, po mišljenju stučnjaka, ta cifra "nije prevelika".
Grčka će dobijati finansije iz programa za spasavanje koje su dogovorili EU, ECB i MMF do sredine 2014, rekao je taj izvor.
Prvu pomoć za spasavanje od 110 milijardi evra Grčka je dobila 2010. Pošto se ta svota pokazala nedovoljnom, odobren joj je drugi program, vredan 130 milijardi evra i uz to joj je otpisan dug u privatnom sektoru od preko 100 milijardi evra.
Atina je u zamenu za tu pomoć morala da sprovede drakonske mere štednje, uključujući drastično smanjenje penzija i plata u javnom sektoru u vreme kada se grčka ekonomija već šest godina nalazi u recesiji

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου