Τρίτη 16 Ιουλίου 2013

Србија у првом полугођу отплатила 2,5 милијарди евра јавног дуга

(Фо­то Д. Јевремовић)

Србија је у првој половини године сервисирала обавезе по основу јавног дуга у укупном износу од 2,55 милијарди евра, од чега на име главнице 2,2 милијарде, објавила је Управа за јавни дуг.
Највеће раздуживање током првих шест месеци извршено је на домаћем финансијском тржишту, где је отплаћено 1,6 милијарди евра дуга по основу доспелих државних хартија од вредности, док су трошкови камата по основу доспелих државних хартија од вредности на домаћем тржишту плаћени у износу од 214 милиона евра.
Обавезе према иностраним повериоцима плаћене су у износу од 592 милиона евра, од чега на име главнице 441 милион евра.
Најзначајнија ставка раздуживања Србије на међународном финансијском тржишту представља превремена отплата дела обавеза према Лондонском клубу поверилаца у износу од 436 милиона америчких долара.
Србија је платила обавезе по основу доспећа купона емитованих еврообвезница Републике на међународном тржишту у укупном износу од 71,7 милиона евра.
У посматраном периоду измирене су обавезе по основу датих гаранција у укупном износу од 89 милиона евра, од чега на име главнице 74 милиона евра.
Јавни дуг Србије смањен је у јуну за 69,3 милиона евра, и износио је 18,9 милијарди евра.
Главни допринос раздуживању Србије током јуна дале су отплата обавеза по основу хартија од вредности емитованих на домаћем финансијском тржишту у износу од 11,8 милијарди динара, као и отплата обавеза према домаћим пословним банкама у износу 2,9 милијарди динара.
Учешће јавног дуга у бруто домаћем производу на крају јуна 2013. године износило је 57,4 одсто одсто.
До повећања учешћа јавног дуга у бруто домаћем производу у односу на мај, када је учешће било на нивоу од 56,3 одсто, дошло је услед слабљења домаће валуте у односу на евро

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου