Τρίτη 16 Ιουλίου 2013

Никога нема у 50.000 фирми



Још нема никакве сагласности између послодаваца и синдиката о закону о раду. Послодавци траже да се олакшају отпуштања и смање отпремнине…
41 Никога нема у 50.000 фирми
ПРЕДСТАВНИЦИ менаџера и директора приватних компанија ће већ од среде почети да обилазе све посланичке клубове у парламенту, где ће изнети своју визију како би требало да изгледа нови закон о раду. Управо овај пропис апострофирали су као камен о који се домаћа привреда највише спотиче. Синдикати, пак, кажу да њихове предлоге неће нипошто подржати јер се пословна клима не поправља даљим обесправљивањем радника већ стварањем бољег привредног амбијента у којем је Закон о раду најмање важна карика.
Шта ће се на крају наћи у овом документу биће јасно до 1. септембра, када се очекује да финална верзија закона уђе у јавну расправу.
Према речима Драгољуба Рајића, директора Уније послодаваца Србије, промене Закона о раду су неопходне јер би управо оне могле да растерете пословање, поједноставе процедуру и омогуће флексибилније запошљавање према реалним потребама послодаваца:
- Важећи прописи и нестабилан привредни амбијент, као и недостатак повољних извора финансирања за мала и средња предузећа, имали су разоран утицај на националну економију. Пре пет година само је осам одсто предузећа имало једног или ниједног запосленог, а данас је таквих чак 23 одсто, односно око 50.000. За пет последњих година је изгубљено чак 275.299 радних места. Сад више ни млади не желе у предузетништво јер се оно показало као веома ризично. У Европи чак 18 одсто младих жели да развија свој бизнис, а код нас тек њих 3,7 одсто.
Вечерње Новости


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ζήτω η 25η Μαρτίου

  Χρόνια πολλά Ελλάδα  Χρόνια πολλά Έλληνες