Τετάρτη 24 Ιουλίου 2013

Kako do posla u Nemačkoj sa srpskom diplomom?

BEOGRAD - Lekari, medicinske sestre, električari, mašinovođe, IT stručnjaci iz Srbije koji znaju nemački jezik mogu naći zaposlenje u Nemačkoj pod istim uslovima i sa istim socijalnim pravima kao i državljani Evropske unije, zahvaljujući uvođenju plave karte u Nemačkoj.
posao-kancelarija
Poslodavci u Nemačkoj mogu da zaposle radnike iz zemalja van EU ako kandidat ima diplomu visokoškolske ustanove, ako je radni ugovor u skladu sa nemačkim pravom i ukoliko je godišnja bruto zarada stranog stručnjaka viša od 44.800 evra, odnosno 34.944 za struke u kojima najviše nedostaje radne snage. Visina plate je određena kolektivnim ugovorima, tako da je plata ista kao i za državljane te države.
Od stranih IT stručnjaka i inženjera se ne zahteva priznavanje diploma. Priznavanje diploma je neophodno samo za određene profesije, kao što su lekari i taj proces se rešava u roku do tri meseca. U slučaju da diploma ne odgovara nemačkim zahtevima, moguće je obaviti dodatno usavršavanje ili nedostatke nadomestiti radnim iskustvom. Poseban uslov za strane državljane je znanje nemačkog jezika na nivou B2.
U posredovanju pri zapošljavanju u inostranstvu učestvuju Nacionalna služba za zapošljavanje, kao i brojne privatne agencije koje imaju licencu za rad. Kandidati dobijaju dozvolu za rad i boravak u inostranstvu i zaključen ugovor o radu pre odlaska u inostranstvo. 
Tražena zanimanja u Nemačkoj:
- lekari, medicinske sestre i negovatelji
- IT stručnjaci
- stručnjaci iz oblasti robotike
- električari
- mašinovođe
Potrebno za konkurisanje:
- Kvalifikacije jednakim onima u Nemačkoj
- Poznavanje nemačkog jezika na nivou B2
- Diploma visokoškolske ustanove
- Radni ugovor u skladu sa nemačkim pravom
- Godišnja bruto zarada veća od 44.800, odnosno 34.944
- Opšti, sanitarni i zdravstveni pregled 
Sa dobijenim ugovorom o radu, u ambasadi Nemačke podnosi se zahtev za ulazak u tu zemlju, kažu u agenciji Manage koja posreduje pri zapošljavanju. „Klinika koja, recimo, zapošljava lekare, uglavnom privremeno ustupi apartman na par meseci i to na lokaciji koja odgovara zaposlenom, posle čega se dobija boravak na duži period. Posle probnog perioda od nekoliko meseci, dobija se novi ugovor koji može biti i na neodređeno vreme, a u početku se dobija mentor koji vas „osamostaljuje“ za rad”, navode u ovoj agenciji.
Ukoliko želite više informacija kako da dođete do zaposlenja u nemačkoj, omogućili smo vam odgovore iz prve ruke, od beogradske agencije koja direktno radi regrutaciju kadrova iz bivše SFRJ

1 σχόλιο:

Στο ζήτημα της Αλβανίας η Ελλάδα θα έπρεπε να έχει μια στρατηγική που να βασίζεται σε δύο παράγοντες:

  💶 Χρήμα  ✝️ Εθνοτική ταυτότητα Το αλβανικό κράτος είναι μια πλαστή οντότητα όπου χωρίζεται σε δύο μεγάλες ομάδες: Τους Τόσκηδες και τους ...