Δευτέρα 22 Ιουλίου 2013

Сутра 14 година од убиства 14 Срба у Старом Грацком

Сеоско гробље оскрнављено је 2006. године од стране албанских сепаратиста Архивски снимак из 2006.

БЕОГРАД –У селу Старо Грацко, код Липљана, сутра ће бити обележено 14 година од злочина када су и данас непознате особе из заседе убиле на њиви 14 жетелаца, српске националности.
Убијеним жетеоцима, у 10.00 сати парастос ће служити владика рашко призренски Теодосије, а потом ће бити одржан помен жртвама пред спомен плочом на школи у центру села.
На њивама у селу Старо Грацко, 23. јула 1999. године из заседе убијено је 14 Срба. Најмлађи од њих имао је седамнаест година.
Убијени су Милован Јовановић, Јовица и Раде Живић, Андрија Одаловић, Слободан, Миле, Новица и Момир Јанићијевић, Станимир и Боско Декић, Саша и Љубиша Цвејић, Никола Стојановић и Миодраг Тепсић.
У име Канцеларије за Косово и Метохију помену ће присуствовати директор Александар Вулин.
Убиство жетелаца један је од најтежих злочина над Србима од доласка међународне мисије у Покрајину. Породице убијених и даље чекају да се злочинци приведу правди.
Међу те злочине, за које до сада нико није одговарао, спадају и убистава деце у Гораждевцу, породице Столић у Обилићу и дизање у ваздух аутобуса Ниш експреса код Подујева.
УНМИК полиција је у октобру 2007. године ухапсила Мазљума Битићија, из села Велики Алас код Липљана због сумње да је учествовао у том убиству. Битићи је, после два месеца, услед недостатка доказа пуштен из притвора.
Екстремисти из оближњег села Велики Алас су у више наврата скрнавили и минирали гробље у Старом Гацком на коме су сахрањени и страдали српски жетеоци.
У селу су у петак почели Дани меморијала, под слоганом „Нигде мањег села, а толико жртава”, којим се пет дана обележава 14 година од тог злочина.
Програм меморијала посвећен је страдалим мештанима Старог Грацког и свим српским жртвама, страдалим на просторима покрајине.

Бета

објављено: 22.07.2013

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Media reports that people around Republika Srpska, Montenegro, and Serbia are coming to Banja Luka by organized transport

  Dodik called the rally to “defend freedom and future” of Serb people ahead of the May 2 UN’s voting on the Srebrenica genocide resolution....