Jedna je od najlekovitijih divljih vocki. Raste po srednjeplaninskim podrucjima, a u nasim sumama ima je na pretek.
Borovnice su poznate po narodnim imenima: borovnika, borovnjaca, crna borovnica. Mali su i cvrsti tamno plavi vocni biseri koji rastu u siprazju suma. Kod nas se ne koristi u dovoljnoj kolicini.
Ovaj niski vocni grm poreklom je iz severne Azije i juzne Evrope.
Borovnice nisu suvise zahtevne, rastu i uspevaju na siromasnom tlu, i ne uspevaju u kultivisanim vrtovima, one su tipicno divlje voce.
Poslednjih godina,u citavoj Evropi proizvodi se kultivisana, krupnija borovnica. Divlja borovnica, ona sitna, je daleko kvalitetnija i oni pravi poznavaoci divljeg bilja znaju da ona u sebi sadrzi daleko vise kvalitetnih tvari neophodnih za ljudsko zdravlje. Ove sitne bobice su nezamenljive za sokove, slatka, dzemove...
Borovnice su posebno bogate karotenima koji stite imuni sistem i telesne celije od bakterija i slobodnih radikala. Veoma je vazna i koncentracija vitamina C ( protiv infekcija i prehlada). Osim toga, borovnice sadrze puno tanina, koji pomaze obnavljanju sluznice, sprecava i ublazava upale i unistava bakterije. Borovnicama mozete utoliti i najmanju glad, jer 100gr daje otprilike 60 kalorija. Ovo voce pomaze narocito kod odrzavanja raznih dijeta za mrsavljenje.
Carobni ukus borovnice je nezmenljiv u raznim vocnim salatama, marmeladama, tortama, sokovima...
Plava boja u borovnicama ANTOCIJAN je veliki zastitnik ljudskih celija u organizmu. Delotvorne supstance borovnica vrlo brzo dopiru u krv i deluju ozivljavajuce i podmladjujuce.
Borovnice su najidealniji lek protiv stresa i zato se preporucuje da se sto vise konzumiraju u stresnim situacijama. To su naucnici primetili, da zivotinje u sumi, kad su pod velikim stresom u doba parenja, obicno traze borovnice bogate hranljivim tvarima. Visoko vredne bioloske supstance sadrzane u borovnicama smiruju nase nerve
Lecenje Borovnicama:
Lekovito lisce borovnice
U medicinske svrhe mogu se upotrebiti lisce i plodovi borovnice. U tu svrhu uberite malo lisca sa stabljike i ostavite da se postepeno susi na mestu zaklonjenom od sunca. Caj od lisca borovnice mozete koristiti kod bolesti proliva ili zeludacnih tegoba. Koristi se i kod koznih bolesti. na primer sporijaze za spoljasnju upotrebu.
Priprema caja: Dve cajne kasikice lisc preliti sa ¼ l prokuvale vrele vode i ostaviti 10 minuta, a zatim piti.
Borovnice se ne mogu suvise dugo odrzati na sobnoj temperaturi, pa stoga ih treba brzo pripremiti i pojesti.
Kad borovnice vise nisu suve i cvrste, nego vlazne, socne i mekane, vrlo brzo pocnu da se kvare. Morate ih prvo pazljivo prebrati, a posle toga dobro oprati, pogotovu sumske,jer bi mogle biti inficirane lisicijom trakavicom, i dobro ocediti. Posle toga ih mozete pripremiti kako god zelite, nalbolje su za pravljenje svezeg soka i zato ih odmah stavite u sokovnik. Borovnice koje ne nameravate odmah pojesti, mozete staviti u zamrzivac. Izbegavajte koriscenje konzervansa. Zato je najbolje da se koncentrat svezeg soka ( bez secera) zaledi
Borovnice su poznate po narodnim imenima: borovnika, borovnjaca, crna borovnica. Mali su i cvrsti tamno plavi vocni biseri koji rastu u siprazju suma. Kod nas se ne koristi u dovoljnoj kolicini.
Ovaj niski vocni grm poreklom je iz severne Azije i juzne Evrope.
Borovnice nisu suvise zahtevne, rastu i uspevaju na siromasnom tlu, i ne uspevaju u kultivisanim vrtovima, one su tipicno divlje voce.
Poslednjih godina,u citavoj Evropi proizvodi se kultivisana, krupnija borovnica. Divlja borovnica, ona sitna, je daleko kvalitetnija i oni pravi poznavaoci divljeg bilja znaju da ona u sebi sadrzi daleko vise kvalitetnih tvari neophodnih za ljudsko zdravlje. Ove sitne bobice su nezamenljive za sokove, slatka, dzemove...
Borovnice su posebno bogate karotenima koji stite imuni sistem i telesne celije od bakterija i slobodnih radikala. Veoma je vazna i koncentracija vitamina C ( protiv infekcija i prehlada). Osim toga, borovnice sadrze puno tanina, koji pomaze obnavljanju sluznice, sprecava i ublazava upale i unistava bakterije. Borovnicama mozete utoliti i najmanju glad, jer 100gr daje otprilike 60 kalorija. Ovo voce pomaze narocito kod odrzavanja raznih dijeta za mrsavljenje.
Carobni ukus borovnice je nezmenljiv u raznim vocnim salatama, marmeladama, tortama, sokovima...
Plava boja u borovnicama ANTOCIJAN je veliki zastitnik ljudskih celija u organizmu. Delotvorne supstance borovnica vrlo brzo dopiru u krv i deluju ozivljavajuce i podmladjujuce.
Borovnice su najidealniji lek protiv stresa i zato se preporucuje da se sto vise konzumiraju u stresnim situacijama. To su naucnici primetili, da zivotinje u sumi, kad su pod velikim stresom u doba parenja, obicno traze borovnice bogate hranljivim tvarima. Visoko vredne bioloske supstance sadrzane u borovnicama smiruju nase nerve
Lecenje Borovnicama:
- 1. Sprecavaju infekcije;
- 2. Smanjuju holesterol;
- 3. Smanjuju masnocu u krvi;
- 4. Povecavaju kolicinu urina (izbacuju visak tecnosti iz tela);
- 5. Pomazu kod proliva;
- 6. Ublazavaju probavne smetnje;
- 7. Jacaju imunosistem;
- 8. Stite celije od slobodnih radikala
- 9. Podsticu obnavljanje sluznice;
- 10. Pomazu kod snizavanja telesne temperature.
Lekovito lisce borovnice
U medicinske svrhe mogu se upotrebiti lisce i plodovi borovnice. U tu svrhu uberite malo lisca sa stabljike i ostavite da se postepeno susi na mestu zaklonjenom od sunca. Caj od lisca borovnice mozete koristiti kod bolesti proliva ili zeludacnih tegoba. Koristi se i kod koznih bolesti. na primer sporijaze za spoljasnju upotrebu.
Priprema caja: Dve cajne kasikice lisc preliti sa ¼ l prokuvale vrele vode i ostaviti 10 minuta, a zatim piti.
Borovnice se ne mogu suvise dugo odrzati na sobnoj temperaturi, pa stoga ih treba brzo pripremiti i pojesti.
Kad borovnice vise nisu suve i cvrste, nego vlazne, socne i mekane, vrlo brzo pocnu da se kvare. Morate ih prvo pazljivo prebrati, a posle toga dobro oprati, pogotovu sumske,jer bi mogle biti inficirane lisicijom trakavicom, i dobro ocediti. Posle toga ih mozete pripremiti kako god zelite, nalbolje su za pravljenje svezeg soka i zato ih odmah stavite u sokovnik. Borovnice koje ne nameravate odmah pojesti, mozete staviti u zamrzivac. Izbegavajte koriscenje konzervansa. Zato je najbolje da se koncentrat svezeg soka ( bez secera) zaledi
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου