Σάββατο 27 Ιουλίου 2013

Πέφτει το βιοτικό επίπεδο των πολιτών, ενώ οι τιμές εκτινάζονται στον αέρα

Pet, 07/26/2013 - 19:54 -- MRS
d
Όταν συγκρίνουμε το βιοτικό επίπεδο των πολιτών της Σερβίας με εκείνο των πολιτών των χωρών της τριγύρω περιοχής, τότε μπορούμε να διαπιστώσουμε πως οι Σέρβοι πολίτες έχουν χαμηλότερο βιοτικό επίπεδο, επειδή οι μισθοί δεν ακολουθούν την αύξηση του τιμαρίθμου. Στη Σερβία υπάρχει μεγάλη ανεργία, πολλοί απ’αυτούς που δουλεύουν δεν παίρνουν τακτικά τον μισθό τους, πολλοί παίρνουν τον μισθό τους με καθυστέρηση ενός μήνα, ακόμα και περισσότερο.
Μια σερβική οικογένεια ζει χάρη στη χρήση διαφόρων επιταγών για αγορά τροφίμων, με αναβολή αποπληρωμής, χρησιμοποιεί το επιτρεπόμενο όριο του δανείου στις τράπεζες, επίσης χρησιμοποιεί, πολύ συχνά, τις πιστωτικές κάρτες, επειδή δε διαθέτει χρήματα μετρητοίς, πληρώνει τους λογαριασμούς με καθυστέτρηση, τα παιδιά, που είναι ακόμα άνεργα, παίρνουν λεφτά από τις συντάξεις των γονέων τους, με πολλές στερήσεις...Σχεδόν ένα εκατομμύριο ανθρώπων δεν έχουν έσοδα και ασχολούνται κυριως με μαύρη αγορά. Αυτός είναι ο απολογισμός της διαδικασίας μετασχηματισμού της Σερβίας σε άλλο σύστημα – πολλές επιχειρήσεις χρεοκόπησαν, πολλοί εργαζόμενοι έμειναν χωρίς δουλειά, και ανάμεσα σ’αυτούς βρίσκονται και άτομα ηλικίας 55 και άνω ετών, που έμειναν χωρίς δουλειά μόνο μερικά χρόνια πριν από τη συνταξιοδότησή τους..
Όμως, μπορούμε να δούμε πόσο χαμηλό είναι το βιοτικό επίπεδο των πολιτών μας αν κοιτάξουμε στο πιάτο τους. Κατά το τελευταίο δωδεκάμηνο τα τρόβιμα στη Σερβία ακρίβαιναν κατά 13 τοις εκατό, ενώ στις χώρες της τριγύρω περιοχής αυτό το ποσοστό είναι διπλάσια μικρότερο. Οι μισθοί των εργαζομένων στη Σερβία δεν ακολουθούν τις τιμές. Έτσι, σήμερα με έναν μισθό ο Σέρβος πολίτης μπορεί να αγοράσει κατά ένα τρίτο λιγότερα τρόφιμα απ’ότι το έτος 2008, που ήταν το τελευταίο πριν από την έναρξη της οικονομικής κρίσης. Οι θερμίδες «λιώνουν» από χρόνο σε χρόνο, επειδή οι πολίτες μας μπορούν να αγοράσουν όλο και λιγότερα τρόφιμα, επειδή η αγοραστική τους δύναμη πέφτει συνεχώς, πράγμα που έχει σαν αποτέλεσμα τη μείωση των πωλήσεων στα καταστήματα.
Όμως, πρέπει να αναφέρουμε ότι και παρά τα δυσμενή αυτά στοιχεία, πολλοί πολίτες της Σερβίας είχαν αρκετά λεφτά να πάνε διακοπές φέτος. Ειδικά, τα στατιστικά στοιχεία αναφέρουν ότι φέτος περίπου 800 χιλιάδες μέχρι ένα εκατομμύριο Σέρβων κάνουν παραθέριση στη θάλασσα (και επειδή στη Σερβία δεν υπάρχει θάλασσα, αυτοί πάνε στο Μαυροβούνιο, στην Ελλάδα, στη Σικελία, στην Ισπανία, Τουρκία, Τυνησία, ακόμα και στην Αίγυπτο). Άρα, δεν είναι όλοι οι πολίτες της Σερβίας φτωχοί, επειδή μερικοί απ’αυτούς κάνουν παραθέριση και σε ορισμένα μακρινά ταξίδια και προορισμούς, όπως είναι οι Σεϋσέλες και το Μπάλι

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

PACE recommends that Kosovo* becomes a member of the Council of Europe

 https://pace.coe.int/en/votes/39707 In its statutory Opinion, based on a report by Dora Bakoyannis (Greece, EPP/CD) and passed by 131 votes...