Τετάρτη 17 Ιουλίου 2013

Grčka danas glasa o merama štednje

Grčki zakonodavci će danas glasati o novim merama štednje, koje uključuju kontroverzni plan otpuštanja i premeštanja 25.000 radnika javnog sektora, uprkos masovnim protestima protiv reformi, neophodnih za nastavak isplate međunarodne pomoći.

Parlament u Atini treba da odobri zakon koji je potreban da bi Grčka primila sledeću tranšu pomoći od 6,8 milijardi evra, prenosi agencija Frans pres.
 

Prema predloženim reformama, radnici javnog sektora, uključujući nastavnike i policiju, imaće osam meseci da nađu novi posao ili prihvate onaj koji će im biti ponuđen. U suprotnom će biti otpušteni. Do kraja jula planiran je premeštaj oko 4.200 radnika.

Na jučerašnjim protestima u Atini i Solunu učestvovalo je više od 20.000 ljudi. Za danas su planirana nova okupljanja. Vodeći grčki sindikat GSEE nazvao je zakon o reformama "nadgrobnim spomenikom" za grčke radnike.

Minimalna plata u Grčkoj ostaje 586 evra
Minimalna plata u Grčkoj ostaće 586 evra do 2017. godine, kada će biti određen novi mehanizam za njeno izračunavanje, najavio je grčki ministar rada, Janis Vrucis. Novi mehanizam za izračunavanje iznosa minimalne zarade utvrdiće vlada, nakon konsultacija sa socijalnim partnerima, prenosi portal "24vesti.mk".
Pod pritiskom međunarodnih kreditora, u februaru 2012. godine minimalna zarada u Grčkoj je smanjena za 22 odsto, i od tada iznosi 586 evra za zaposlene starije od 25 godina, dok je za mlađe smanjenje iznosilo 32 odsto.
Kreditori traže da se ukinu i dodaci na trogodišnji staž, na osnovu kolektivnih ugovora. Ako zahtevi kreditora budu prihvaćeni, radnik s minimalnim primanjima i 10 godina radnog staža koji dolazi na tržište rada nastaviće da prima 586 evra.

 

Grčka je primorana na seriju bolnih reformi tokom protekle četiri godine, u zamenu za 240 milijardi evra pomoći od Evropske unije i Međunarodnog monetarnog fonda. Otkazi i rezanje plata i penzija teško su pogodili Grke i izazvali masovne proteste i štrajkove.

 

Grčka već šestu godinu prolazi kroz recesiju, uz nezaposlenost od 27 odsto, i ne očekuje se da će ostvariti privredni rast pre 2014

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου