Πέμπτη 18 Ιουλίου 2013

Ολο και πιο χαμηλά τα ποσοστά των Σέρβων πολιτών για ένταξη της χώρας στην αλητεία της Ε.Ε.

18/07/13 - 13:38
Το 53% των Σέρβων τάσσεται υπέρ της ένταξης της Σερβίας στην Ευρωπαϊή Ένωση και το 13% υπέρ της προσχώρησης στο ΝΑΤΟ, σύμφωνα με έρευνα της εταιρίας «Ipsos Strategic Marketing».
 
Τα συμπεράσματα της έρευνας παρουσιάστηκαν σε συνέδριο για τις σχέσεις της Σερβίας με το ΝΑΤΟ που οργανώθηκε με αφορμή την εντατικοποίηση της διαδικασίας προσέγγισης της χώρας με την ΕΕ.
 
Ειδικότερα, υπέρ της ένταξης της χώρας στην ΕΕ θα ψήφιζε σε ενδεχόμενο δημοψήφισμα το 53% των πολιτών και κατά της ένταξης το 26%.
 
Ωστόσο θετική άποψη για την ΕΕ, έχει το 26% των Σέρβων, τόνισε ο Μάρκο Ουλιάρεβιτς παρουσιάζοντας τα αποτελέσματα της έρευνας στο συνέδριο με θέμα «Θα αλλάξει η σχέση της Σερβίας και του ΝΑΤΟ μετά την έναρξη των διαπραγματεύσεων για την ένταξη στην ΕΕ;». Ένας στους επτά πολίτες θα στήριζε την ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ, κυρίως άτομα ηλικίας έως 30 ετών, ανώτατης εκπαίδευσης και σε μεγαλύτερο ποσοστό άνδρες, ανέφερε ο αναλυτής.
 
Ακόμη η έρευνα δείχνει ότι ένας στους τέσσερις ερωτηθέντες εκτιμά ότι η ένταξη στο ΝΑΤΟ θα ήταν χρήσιμη για τη Σερβία και το 5% έχει θετική άποψη για την διαδικασία.
 
Για το 40% των Σέρβων η ένταξη στην ΕΕ και στο ΝΑΤΟ είναι δύο ξεχωριστές διαδικασίες.
 
Ο υφυπουργός Άμυνας, Μίροσλαβ Γιοβάνοβιτς τόνισε στη διάρκεια του συνεδρίου ότι το στρατιωτικά ουδέτερο καθεστώς της Σερβίας δεν είναι εμπόδιο στη συνεργασία με το πρόγραμμα του ΝΑΤΟ Σύμπραξη για την Ειρήνη και στην ένταξη της χώρας στην ΕΕ.
 
Ο κ. Γιοβάνοβιτς ανέφερε τα παραδείγματα της Αυστρίας και της Ελβετίας, που είναι στρατιωτικά ουδέτερες και συνεργάζονται με το ΝΑΤΟ τονίζοντας ότι η Σερβία, η οποία με απόφαση της Βουλής είναι στρατιωτικά ουδέτερη «δεν έχει πρόθεση να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ».
 
Η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Ντίγιανα Ίβαντσιτς είπε ότι η Σερβία δεν επιδιώκει την ένταξη στο ΝΑΤΟ, αλλά αναγνωρίζει τις αξίες του υπό την έννοια της διασφάλισης σταθερότητας της περιοχής που προσφέρει η Βορειοατλαντική Συμμαχία.
 
Σύμφωνα με την κ. Ίβαντστις στη συνεργασία αυτή υπάρχουν αμοιβαία κατανόηση, αλλά και περιοριστικοί παράγοντες – ο βομβαρδισμός του 1999 και η σχέση του ΝΑΤΟ έναντι του Κοσόβου.
 
Ο καθηγητής της Σχολής Πολιτικών Επιστημών του Πανεπιστημίου του Βελιγραδίου, Πρέντραγκ Σίμιτς διατύπωσε τη θέση ότι οι χώρες που επιθυμούν να ενταχθούν στην ΕΕ πρέπει να προσχωρούν και στο ΝΑΤΟ προσθέτοντας ότι “το ΝΑΤΟ και η ΕΕ είναι δύο μέρη της ίδιας ολότητας – της διατλαντικής κοινότητας ή της Δύσης με μεγάλο “Δ”.
 
«Η ΕΕ είναι οργανισμός για τον καλό καιρό και το ΝΑΤΟ για τον άσχημο καιρό» υπογράμμισε τονίζοντας ότι ενδεχόμενη ένταξη της Σερβίας στη Βορειοατλαντική Συμμαχία σίγουρα θα προσέκρουε στην αντίθεση της Ρωσίας.
 
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Шпанци и Мађари неће гласати за пријем тзв Косова у Савет Европе

  Министарство спољних послова Шпаније потврдило је да ће та земља задржати своју позицију према Приштини по питању чланства у Савету Европе...