Παρασκευή 19 Ιουλίου 2013

Министарство културе тражи кривичну пријаву због Музеја савремене уметности

Проблем је у томе што је извођачу радова, фирми „Монтера“ која је у међувремену банкротирала, дат целокупан износ новца унапред, каже Слободан Накарада извршни директор МСУ

Музеј савремене уметности у Београду: реконструкцији никад краја

Министарство културе Србије поднело је републичком јавном тужилаштву захтев за подношење кривичне пријаве због злоупотреба приликом реконструкције Музеја савремене уметности у Београду, рекао је јуче министар културе Братислав Петковић.
Захтев се односи на учеснике у закључењу уговора између Музеја савремене уметности, Министарства културе и фирме „Монтера”, која је била извођач радова. „Уговор је закључен 2007. године и уплаћено је 176 милиона динара авансно, иако уговор предвиђа плаћање по ситуацијама. Начињен је низ других пропуста током реализације пројекта, тако да је Министарство формирало комисију да утврди право стање”, рекао је Петковић.
По речима секретарке Министарства културе Наталије Шиниковић, уговор је закључен децембра 2007. године, када је на челу Музеја савремене уметности била Бранислава Анђелковић, а извођач је напустио градилиште 2011. године. „Ми смо, на основу увида у целокупну документацију, дошли до сазнања да је било злоупотреба приликом спровођења уговора, а да нису искоришћене могућности које су постојале с обзиром на неизвршавање обавеза из уговора”, рекла је Шиниковићева. Она је објаснила да је могао да се раскине уговор или да се наплате пенали због нанете штете музеју.
Она је истакла да је било основа за раскид уговора с фирмом „Монтера”, али то није учињено.
Слободан Накарада, извршни директор Музеја савремене уметности, објаснио нам је да је наручилац послова од фирме „Монтера” изабране на тендеру 2007. Министарство културе, а Музеј савремене уметности је корисник.
– Проблем јесте у томе што је новац фирми „Монтера” за извођење радова на реконструкцији Музеја савремене уметности дат авансно у целокупном износу, тако да ми нисмо могли да их условљавамо са исплатом уколико не обаве уговорени посао. „Монтера” не само да није давала банкарске гаранције за послове, него су се радници ове фирме понашали неодговорно према инвентару Музеја на Ушћу. Покварен је лифт, столице нису заштићене, регале на које се каче слике нису држали у затвореном простору него напољу, а од 200 регала враћено је свега 50...
Ми смо уредно обавештавали Министарство културе шта се догађа, са молбом да реагују, али реакције није било. „Монтера” је у међувремену банкротирала, каже Слободан Накарада.
Драган Копчалић, власник фирме „Монтера”, каже за наш лист да је ова фирма испунила све обавезе које се односе на први део извођења грубих радова на Музеју савремене уметности.
„Други део тендера за употребну фазу није ни расписан. Нама је чак Министарство културе дуговало 20.000–30.000 евра”, каже Драган Копчалић, истичући да нема основа за подношење било какве кривичне пријаве у случају „Монтере”.

М. Ђорђевић

објављено: 19.07.2013

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου