Σάββατο 20 Ιουλίου 2013

Aντιδράσεις στο άρθρο του Λουμπόνια για τα εγκλήματα πολέμου στο Κόσοβο απο τους ουτσεκαδες

Ο δημοσιογράφος έγραψε ενάντια στα εγκλήματα πολέμου του UCK

Ο διάσημος δημοσιογράφος και συγγραφέας Φάτος Λουμπόνια, βρέθηκε τις τελευταίες ημέρες στο στόχαστρο επιθέσεων μεγάλου μέρους των μέσων ενημέρωσης και blogs, κυρίως του Κοσόβου, μετά από ένα επικριτικό άρθρο για τον πόλεμο και τα εγκλήματα που διέπραξε το UCK και το γεγονός ότι κανείς στην Αλβανία και το Κόσοβο δεν μίλησε πότε ανοιχτά για αυτά τα εγκλήματα.

«Κατά τα έτη 1998-1999 - και ιδιαίτερα μετά τους βομβαρδισμούς του ΝΑΤΟ- οι άνδρες του UCK, υπό την ηγεσία του Χαραντινάι, απήγαγαν Σέρβους, Ρομά, Αλβανούς, μεταξύ των οποίων και γυναίκες, και υπό απάνθρωπες συνθήκες σε φυλακές, βασανίστηκαν, βιάστηκαν, δολοφονήθηκαν» αναφέρει ο Λουμπόνια.

Ο Λουμπόνια, ο οποίος πέρασε 17 χρόνια στις φυλακές του κομμουνιστικού καθεστώτος του Ενβέρ Χότζα, είναι η πρώτη φωνή στην Αλβανία που μιλάει ενάντια στα εγκλήματα πολέμου του UCK.

Το άρθρο του με τίτλο «Κάτω από τον ουρανό της Ευρώπης», που δημοσιεύθηκε στο τεύχος Μαϊου 2013 στο γερμανικό περιοδικό «SUDOSTEUROPA Mittelungen», είχε στο επίκεντρο (με συνεισφορές από τους διάσημους αναλυτές Andreas Ernst, Florian Bieber, Νατάσα Κάντιτς, Karl - Peter Schvarz, Adelheid Wolfe, Sonja Biserko, Φάτος Lobonja), το θέμα της αθώωσης από το ποινικό δικαστήριο για την πρώην Γιουγκοσλαβία, του Αντε Γκοτόνινα και του Ραμούς Χαραντινάι και τις συνέπειες της αθώωσης αυτής.

«Η ειρωνεία είναι ότι όλοι οι ανώτεροι πολιτικοί στην Αλβανία, που γιόρτασαν την αθώωσή του, έχουν αρκετές πληροφορίες, αν όχι για να είναι σίγουροι, τουλάχιστον για να αμφιβάλουν ότι οι ισχυρισμοί της Χάγης εναντίον του Χαραντινάι είναι αληθινοί», γράφει ο κ. Λουμπόνια, αναφερόμενος στην υποδοχή που επιφύλαξαν στον Ραμούς Χαραντινάι οι πολιτικοί ηγέτες στα Τίρανα, αμέσως μετά την αθώωσή του από τη Χάγη.

«Αυτοί γνωρίζουν ότι το Συμβούλιο της Ευρώπης, στην έκθεση του το 2010, περιέγραψε την κατάσταση της προστασίας των μαρτύρων στο Κόσοβο ως τη χειρότερη στα Βαλκάνια και για το λόγο αυτό με απόφαση του 2008 το ICTY αθώωσε τον Χαραντινάι την πρώτη φορά, υπογραμμίζοντας τις δυσκολίες και τις πιέσεις προς τους μάρτυρες από το Κόσοβο για να μην παρουσιαστούν ενόψει του δικαστηρίου και να καταθέσουν. Ξέρουν ότι στην τελική φάση οι μάρτυρες κατηγορητηρίου αρνήθηκαν να μιλήσουν, ή άλλαξαν την εκδοχή τους για τα γεγονότα. Ξέρουν επίσης, ότι το ίδιο συνέβη στην δίκη ενός άλλου «ήρωα» του UCK, του Φατμίρ Λιμάι», γράφει ο Φάτος Λουμπόνια.

Στο μεταξύ, όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο ίδιος ο Χαραντινάι δήλωσε στα μέσα ενημέρωσης του Κοσόβου ότι θα ζητήσει να ασκηθεί ποινική δίωξη κατά του Φάτος Λουμπόνια.

Πολλά, όμως, γνωστά ονόματα της αλβανικής δημοσιογραφίας και των γραμμάτων στα Τίρανα συμπαραστάθηκαν στον Λουμπόνια, διευκρινίζοντας το κουράγιο του να αναφέρεται σε ζητήματα που ακόμη θεωρούνται ταμπού σε κοινωνίες όπως της Αλβανίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ζήτω η 25η Μαρτίου

  Χρόνια πολλά Ελλάδα  Χρόνια πολλά Έλληνες