Κυριακή 28 Ιουλίου 2013

Тропске врућине у Србији и региону

(Фото архива Бете)

БЕОГРАД – Тропски талас захватио је Србију и државе региона, па ће температуре у појединим местима достизати до 40 степени целзијуса, а лекари саветују грађане да пију доста течности, носе лагану одећу и не излажу се сунцу у најтоплијем делу дана.
Према последњим информацијама Републичког хидрометеоролошког завода, највећа температура у 13 сати била је 35 степени, а забележена је у Београду, Зајечару, Палићу, Сомбору и Лозници.
Хитна помоћ у Београду је од седам сати имала 63 интервенције, од тога 14 на јавном месту, али како је рекла лекарка и начелница смене у београдској Хитној помоћи Марија Тошић, за сада нема повећаног броја колапса на улицама.
Лекари грађанима саветују да избегавају излазак из куће у периоду од 10 до 17 сати, а то се посебно односи на стратије и хроничне болеснике.
Грађанима се саветује и да узимају доста течности, а они који ипак морају да изађу на високе температуре требало би да са собом носе флашицу воде и да се лагадније облаче.
Такође, лекари упозоравају да је потребно имати лаганије оброке, а хронични болесници редовно да узимају терапију.
Тропски талас захватио је и земље у региону, па ће тако на црногорском делу Јадрана и појединим местима Босне и Херцеговине температура данас достизати до 40 степени.
У Црној Гори данас ће бити сунчано и веома топло време, а највиша дневна темература очекује се од 29 до 40 степени.
Метеоролози су најавили да ће Црна Гора и наредних дана бити на удару топлог тропског таласа, који ће условити неуобичајено високе температуре, а у Подгорици је за данас најављено тропских 40 степени, а сутра се очекује температура од 42 степена.
Главни град Црне Горе је познат по екстремно високим летњим температурама"У већини места, температуре ће имати тропски карактер, а у појединим деловима Црне Горе имаће рекордне вредности”, саопштено је из Хидрометеоролошког завода.
Метеоролози су навели да ће температуре свакодневно расти, а да се тек крајем средином наредне седмице очекује благи пад максималних температуре и то на северу Црне Горе.
Високе јутарње температуре у Хрватској најављују и да ће и током дана бити сунчано и веома топло у већем делу те земље.
На Јадрану ће средином дана уз обалу почети да дува умерен југозападни и западни, на отвореном мору северног Јадрана јужни, а на јужном Јадрану северозападни ветар.
Највиша дневна температура између 34 и 39 степени, а нешто нижа ће бити само на планинама.
Температура мора на Хвару је 24, а у Пули 28 степени.
И у Босни и Херцеговини ситуација је слична када је реч о врућинама, где се очекује да ће сутра температура бити до 42 степена, а у уторак захлађење од око пет до 10 степени, уз могуће краткотрајне пљускове понегде на истоку и температуру до 36 степени.
Високе температура не погодују ни пољопривредним културама, па тако ни кукурузу у Поморављу, Ресави и Левчу, другој по величини житници у Србији, јер се кукурузу који је у фази наливања, од врућине суше доњи листови, а негативно утиче и на развој зрна.
Сушење и увртање листова, израженије је на парцелама гђе није примењена пуна агротехника и где није оптималан склоп биљака, рекли су Танјугу стручњаци Пољопривредно саветодавне стручне службе у Јагодини.
Кукуруз је у Поморавском округу, најзаступљенија житарица, и ове године је засејан на око 67.000 хектара.

Taнјуг

објављено: 28.07.2013

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Στο ζήτημα της Αλβανίας η Ελλάδα θα έπρεπε να έχει μια στρατηγική που να βασίζεται σε δύο παράγοντες:

  💶 Χρήμα  ✝️ Εθνοτική ταυτότητα Το αλβανικό κράτος είναι μια πλαστή οντότητα όπου χωρίζεται σε δύο μεγάλες ομάδες: Τους Τόσκηδες και τους ...