Τετάρτη 24 Ιουλίου 2013

Каменована парада поноса у Будви

После пређених 150 метара активисте евакуисали бродовима - „Права слика Црне Горе”, кажу организатори


(Фото Фонет)



Од нашег сталног дописника
Подгорица – Прва парада поноса у историји Црне Горе пропраћена је у Будви димном бомбом, повредама, хапшењима, масовним бунтом, каменовањем поворке и полиције и ванредном евакуацијом око 30 геј активиста бродовима.
Упркос присуству више од 400 припадника снага реда – укључујући специјалне антитерористичке јединице и интервентне полиције – поворка коју је организовао ЛГБТ Форум прогрес морала је после 40-минутне шетње и 150 пређених метара од бедема Старог града до старе аутобуске станице да скрати маршруту.
Уочи манифестације, десетак младића гађало је јајима аутобус у којем су били ЛГБТ активисти, уз повике „Болесници”. Нешто касније, док је мала група присталица ЛГБТ уживала у хладу парка наспрам хотела „Могрен”, противници параде бацили су димну бомбу па је специјална јединица полиције одмах интервенисала.
Учесници „параде поноса” започели су шетњу тачно у 12.18 сати Доњом ривом, уз марину, до Старе аутобуске станице. Људи који су се налазили у баркама засипали су их водом и гађали камењем.
Док се поворка кроз шпалир полиције враћала ка Старом граду, из многобројних локала су ка учесницима параде летеле каменице, пластичне флаше и чаше, упаљачи, све пропраћено погрдним узвицима.
Неколико учесника поворке поноса је озлеђено, а међу њима и помоћница црногорског министра за људска и мањинска права Бланка Радошевић-Маровић и помоћник Сабахудин Делић. Омбудсман Шућко Баковић погођен је шишарком.
Изгредници су напали и сниматеља ТВ Будва и поломили му камеру. Каменовано је и неколико полицијских возила.
Полиција је ухапсила петорицу младића. Министар полиције Рашко Коњевић је изјавио да је око хиљаду грађана „на непримерен начин изразило неслагање са јавним скупом у Будви” и обећао да полиција „неће имати компромиса са онима који су прекршили закон, који не умеју да живе са разликама”.
Учесници параде, који су у Будву дошли аутобусом из Подгорице, морали су из Старог града да буду евакуисани бродовима јер није могао да им се обезбеди сигуран пролаз кроз град.
Два сата пре почетка параде, Будва је била преплављена полицијским снагама. Група младића и девојака, међу којима су били и удружени фудбалски навијачи од београдског „Партизана” до подгоричке „Будућности”, склонили су се од полиције у локал „Хемингвеј”. Из локала је уследио прави напад каменицама и чашама. Власник их је онда истерао из демолираног кафића па су отишли у парк из којег су кантама за смеће и боцама гађали полицију.
Након овог инцидента више стотина младића громогласним аплаузом су поздравили истицање транспарента „Стоп паради срама за здраву Црну Гору”. Са терасе хотела „Могрен” група младића узвикивала је „Убиј, убиј, педера”.
„Погледајте да ли је ово срамно да се државним симболима ките они који нису понос ни своје породице”, рекао је Миладин Томић након што су се двојицаучесника параде прекрили црногорском заставом.
Директор ЛГБТ Форума прогрес Здравко Цимбаљевић изјавио је касније да није очекивао овако негативну реакцију грађана. „Ово је права слика Црне Горе. Нису учесници параде никога провоцирали ношењем црногорске заставе. И ми смо Црногорци и имамо право да носимо заставу.”
Активиста ЛГБТАлександар Зековић одао је признање полицији која се „веома професионално” понашала, и додао да ће се у Црној Гори „многи стидети овог дана због нецивилизацијског понашања”.
Јуче је било тешко наћи саговорника који је хтео да подржи параду поноса. Једна од ређих, професорка Божана Јелушић је изјавила:
„Грађани су требали да демонстрирају овакву силу када је у питању корупција, организовани криминал и дивља градња.”
По речима директорке „Сигурне женске куће” Љиљане Раичевић, јучерашњи дан требало је да буде „дан љубави и слободе, али је у Црној Гори насиље и даље присутно”.
ЛГБТ Форум прогрес је уочи манифестације саопштио да се сусретао с „озбиљним опструкцијама” у завршним припремама „прајда”. Агенција „Глоб травел” отказала је раније договорени организовани превоз из Подгорице, што због личних уверења власника, што из страха од напада на возила.
Форум је упозорио и на „некоректне и недобронамерне” реакције дела локалне јавности у Будви и појединих политичких структура, међу којима је било и одборника и посланика из демократског блока.
Уочи одржавања поворке у неким деловима Будве биле су излепљене „читуље” с именом Здравка Цимбаљевића, што се може сматрати озбиљном претњом смрћу.
Неки од противника поворке хомосексуалаца одлучили су се на цивилизованији облик протеста, па је око 2.000 становника Будве и њихових гостију потписало петицију против „параде поноса” која је јуче предата председнику општине Будва Лазару Рађеновићу.
Најмање 50 становника Будве је јуче ујутру напустило град у знак протеста због манифестације геј активиста.

Новица Ђурић и агенције

објављено: 24.07.2013.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Στο ζήτημα της Αλβανίας η Ελλάδα θα έπρεπε να έχει μια στρατηγική που να βασίζεται σε δύο παράγοντες:

  💶 Χρήμα  ✝️ Εθνοτική ταυτότητα Το αλβανικό κράτος είναι μια πλαστή οντότητα όπου χωρίζεται σε δύο μεγάλες ομάδες: Τους Τόσκηδες και τους ...