Πέμπτη 18 Ιουλίου 2013

Вељовић: Дикића смењујем од 2011.

Испади команданта Жандармерије су заташкавани, одлагани и прећуткивани, да би коначно "кап прелила чашу"

Генерал Братислав Дикић, 24. јун 2013.. Ада Циганлија (Фото Р. Крстинић)

Братислав Дикић од јуче и званично више није командант Жандармерије. Решење о разрешењу са дужности „на руке” је Дикићу предао Вања Вукић, државни секретар у МУП-у Србије. Како сазнајемо, сада већ бивши командант Жандармерије је печатирану и од стране премијера и министра унутрашњих послова потписану вест о смени „примио мирно”.
– Ја сам га предложио, ја га разрешавам. Превише би било да улазим у то ко га је предложио и оцењивао, ко га подржава, а ко не – рекао је јуче кратко Ивица Дачић, премијер и министар унутрашњих послова. Дикић ће, према нашим сазнањима, бити распоређен на нову дужност у складу са његовом стручном спремом. До постављења новог команданта Жандармерије јединицом ће руководити Миленко Божовић, досадашњи Дикићев заменик.
Разрешење Братислава Дикића са места команданта једне од специјалних јединица МУП-а Србије тражио је прекјуче директор полиције Милорад Вељовић. Повод је брутално двоструко убиство у Рековцу, које је починио припадник краљевачког одреда Жандармерије. Са друге стране, Дикић је рекао да је он за убиство у Рековцу одговоран исто колико и Вељовић.
Према Закону о полицији, команданта Жандармерије именује и разрешава министар унутрашњих послова по прибављеном мишљењу директора полиције. То значи да директор полиције бира своје најближе сараднике, као што су начелници подручних полицијских управа, начелници управа у МУП-у, као и команданте специјалних јединица. Са друге стране, да би дошло до коначног именовања људи на овим челним местима у полицији, са њиховим избором би требало да се сложи и министар унутрашњих послова који потписује решења и разрешења.
Дикић је, подсетимо, на место команданта јединице дошао 2009. године, на Вељовићев предлог. За свој рад био је одговоран управо директору полиције, у чијој је надлежности јединица којом је командовао.
Вељовић јe открио да Дикића покушава да смени од 2011. године, када је криминалистичка полиција, како тврди, открила да командант Жандармерије нелегално прислушкује своје сараднике. Цео случај је тада заташкан, а Вељовић ни јуче није понудио никакво објашњење за то што јавност никада није сазнала епилог ове афере која је тада уздрмала МУП.
Вељовић и Дикић, незванично, нису нашли заједнички језик ни када је реч о командантима одреда Жандармерије, који су подређени Дикићу. Жандармерија има четири одреда, у Нишу, Београду, Новом Саду и Краљеву. Дикић је и сам рекао да је још раније директору полиције предлагао смену команданта краљевачког одреда Жандармерије, у чијој је надлежности осумњичени за двоструко убиство Александар Крстић, али да то није прихваћено.
Подсетимо, припадници Жандармерије осумњичени су за тешка кривична дела, као што су рекетирање, зеленашење, уцењивање, обезбеђење ноћних клубова сумњивим особа, па чак и за планирање одређених убистава. Драгана Дикића, који се, како се сумња, налази на челу те својеврсне групе полицајаца, највише терети исказ који је дан пре убиства у СУК-у дао Ђорђе Станојевић (32), власник мењачнице у Нишу. Он је убијен 27. јануара ове године, када је за сада непозната особа, подметнула експлозивну направу под његов аутомобил. Његов отац је за медије изјавио да је он у СУК однео доказе да су у рекетирање умешани и припадници полиције и нишке жандармерије.
Милорад Вељовић, директор полиције, је подсетимо, на конференцији за новинаре одржаној поводом Дикићеве смене рекао да њему никада није достављен извештај СУК-а о криминалним радњама одређених припадника нишке Жандармерије. Он је рекао и „да је овај случај решен раније, можда се убиство не би догодило”.
Према речима нашег саговорника из МУП-а, према Закону о полицији, Сектор унутрашње контроле независан је од Дирекције полиције и о свом раду искључиво информише министра унутрашњих послова и то углавном тек када је оперативни рад на предмету завршен. Случај нишке Жандармерије је, како наводи наш саговорник, био специфичан, јер је СУК дошао до сазнања да постоји опасност по људе који су радили у истрази против осумњичених припадника Жандармерије, због чега је министар добио извештај пре подношења кривичних пријава.
У сваком другом случају, наводи наш саговорник, комуникација припадника СУК-а у вези са истрагом у одређеном предмету је искључиво са надлежним тужилаштвом.
– Када је реч о Дирекцији полиције, СУК их о свом раду информише тек када је истрага завршена и када су поднете кривичне пријаве против осумњичених. Дирекција се обавештава у циљу да, уколико процени да је потребно, покрене другу врсту поступка, који се зове дисциплински, против осумњичене особе – објашњава наш саговорник.
-------------------------------------------------------------
На нишану унутрашње контроле
Питање Дикићеве смене било је покренуто и пре неколико месеци, када је Сектор унутрашње контроле (СУК) МУП-а Србије започео истрагу против његовог брата Драгана Дикића и још три припадника Жандармерије у Нишу, због сумње на разна тешка кривична дела. Извештај СУК-а је у мају прослеђен нишком тужилаштву, након чега је опет враћен у СУК на допуну. Како сазнајемо, последње провере СУК-а су у току и предмет ће убрзо поново бити у рукама нишког тужилаштва које ће одлучити шта даље.

Данијела Вукосављевић

објављено: 18.07.2013

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ζήτω η 25η Μαρτίου

  Χρόνια πολλά Ελλάδα  Χρόνια πολλά Έλληνες