Δευτέρα 29 Ιουλίου 2013

Gde sad da letujem? (ako sam skupio novac)

Koje troškove bi trebalo uzeti u obzir prilikom odlaska na letovanje? Koju vrstu aranžmana uplatiti i gde? Gde je najjeftinije pojesti nešto? Gde je najpovoljnija kupovina namirnica? I koliko je novca potrebno za dodatne troškove na letovanju? Ovo su samo neke stvari o kojima razmišljaju srpski turisti, od kojih mnogi na raspolaganju imaju više nego ograničen budžet.


Kliknuti (+) za uvećanje


U zavisnosti od vrste odmora koji su isplanirali i količine novca koju imaju na raspolaganju, putnici biraju i vrstu smeštaja i način na koji će se za vreme letovanja hraniti. Ivana Đurić iz agencije „Big blu“ objašnjava za „Blic“ da je „all inclusive“ najpovoljniji za porodice s decom, ali da je vrlo bitno pažljivo pročitati šta on tačno obuhvata u konkretnom hotelu. Najveći broj naših turista koji letuju u Grčkoj bira apartmanski smeštaj u okviru kojeg ili nemaju uplaćen nijedan obrok ili imaju samo doručak, dok se za ostalo snalaze.


- Smeštaj u apartmanu je jeftin kada se gleda suma novca koju je potrebno izdvojiti u startu. Obično se računa da će se hrana poneti od kuće, kao da se ona ne kupuje, a i na licu mesta plaća se ležaljka, parking, hleb... S druge strane, apartmani daju potpunu slobodu turistima da obilaze okolna mesta jer nemaju osećaj vezanosti kao gosti u velikim hotelima koji su platili „all inclusive“ - objašnjava Đurić

U Grčkoj je najskuplje snabdevati se namirnicama u malim prodavnicama jer su tamo cene često i do 30 odsto više, pa se turistima koji putuju kolima preporučuje da odu do najbližeg hipermarketa. Oni koji dolaze autobusom u malo mesto koje nema hipermarket preporučuje se da se u Srbiji snabdeju gotovim jelima i suhomesnatim i polutrajnim proizvodima.

Hotelski smeštaj s polupansionom preporučuje se aktivnim turistima koji ne žele da od jutra misle na prodavnicu i spremanje hrane, a žele slobodan dan kako bi što više upoznali izabrano letovalište.


- Iste usluge u hotelima iste kategorije razlikuju se od države do države, pogotovo ako poredimo Afriku, Aziju i Evropu. Egipat ima izuzetno niske cene smeštaja, ali nešto višu cenu avio-prevoza u odnosu na Tursku, u koju zbog toga većina građana putuje avionom. Grčka nudi apartmane u blizini plaže, hotele od tri do pet zvezdica, ali u poređenju s Turskom po višoj ceni, no s druge strane Grčka je najčešći izbor za putnike koji žele da putuju sopstvenim automobilom. Takođe, u predsezoni i postsezoni moguće je letovati i putovati autobusom po vrlo niskim cenama - objašnjava Đurić.


U Crnu Goru i Hrvatsku najviše turista iz Srbije odlazi u privatnom aranžmanu. Obroci u hrvatskim restoranima su često preskupi za srpski džep, za razliku od hrane u Bugarskoj, koja je povoljna, dok su cene u kafićima manje-više ujednačene u svim letovalištima.


Turistički aranžmani često ne uključuju internet u hotelu, upotrebu ležaljki i suncobrana pored hotelskih bazena, a često se dodatno plaća i parking. Ovi neplanirani rashodi koštaju turiste još najmanje 100 evra, pa je dobro računati na njih pre polaska na letovanje. Upotreba klima-uređaja često se naplaćuje od tri do pet evra dnevno, upotreba ležaljki i suncobrana pored bazena od tri do 10 evra, dok se parking plaća od dva do pet evra po danu.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

PACE recommends that Kosovo* becomes a member of the Council of Europe

 https://pace.coe.int/en/votes/39707 In its statutory Opinion, based on a report by Dora Bakoyannis (Greece, EPP/CD) and passed by 131 votes...