Πέμπτη 18 Ιουλίου 2013

Кромпир – пуста жеља

eko krompir 620x0 Кромпир   пуста жеља
Кромпир (Фото: Новости)
Београд – Кромпир је некада важио за сиротињску храну, али како ове сезоне стоје ствари – и њега ћемо бити жељни. Пољопривредници су, поучени прошлогодишњим искуством са ниском ценом, смањили производњу ове културе за трећину, па су цене вртоглаво скочиле и још се „не предају“. Килограм младог кромпира на пијацама у среду је коштао од 50 до чак 150 динара!
Потрошачима једино ове године наруку иду временске прилике, па због доброг рода, могу од јесени да очекују нижу цену овог поврћа.
„Кромпир неколико претходних година није имао добру цену и зато смо скоро одустали од његове производње“, каже , пољопривредник из Трбушана код Чачка.
„Некад нема рода, а кад га има буде јефтин. Пре две године је био добар принос, па је била лоша цена, а лане нам није родио. Сејали смо 35 хектара, а сада само 12.“
Милан Простран, саветник у Привредној комори Србије и стручњак за аграрну економију, каже да високу цену кромпира евентуално може спустити добар принос, који се очекује због погодних временски услова.
Лане је произведено око 600.000 тона кромпира и током сезоне је имао добру цену – каже Простран. – Ова година је боља и без обзира на то што је мање засађено, имаћемо већи принос по хектару.
Очекујем да ће род бити за 20 одсто бољи него лане и да ће овај производ бити знатно јефтинији на јесен. Млади кромпир коштао је и до 180 динара по килограму, а сада је 60 динара.
Ратко Вукићевић, председник Асоцијације „Плодови Србије“ и власник фирме „Агромобил“ из Гуче, једног од највећих произвођача овог поврћа, сматра да ће кромпира бити не само довољно за потребе домаћег тржишта, него ће га бити и за извоз.
„Већ је извезена одређена количина раног кромпира за Русију, што је донело добру зараду произвођачима, јер се плаћало 60 динара по килограму“, каже Вукићевић.
„Овај извоз ће добро доћи и због тога што би те количине чекале јесен и тада би вршиле притисак на тржиште. Лане су приноси били од осам до 12 тона по хектару, док ће се ове године приноси кретати од 20 до 25 тона по хектару.“
Извоз у региону
Поред тога што ће подмирити потребе домаћег тржишта, рачунамо да ће ове године бити извезено неколико хиљада тона кромпира, и то у Црну Гору, можда и у Албанију, Босну и Хрватску… у зависности од тога какав је род у тим државама – каже Ратко Вукићевић. – Ових дана ћу имати састанке са фармерима из Холандије и видећемо какви су њихови овогодишњи резултати, а то ће, такође, много утицати на позиционирање Србије када је у питању извоз кромпира.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Media reports that people around Republika Srpska, Montenegro, and Serbia are coming to Banja Luka by organized transport

  Dodik called the rally to “defend freedom and future” of Serb people ahead of the May 2 UN’s voting on the Srebrenica genocide resolution....