Παρασκευή 19 Ιουλίου 2013

Грци против масовног отпуштања

Генерални штрајк паралисао Атину уочи данашњег изјашњавања парламента о новим мерама које траже међународни повериоци

Демонстрације у Атини: запослени су људи, а не бројеви (Фото Ројтерс)

Од нашег дописника
Атина – Десетине хиљада Грка одазвало се јуче позиву на трећи 24-часовни генерални штрајк од почетка године,бучно протестујући против плана владе о масовном отпуштању запослених у јавном сектору како би се удовољило захтевима међународних кредитора.
„Запослени су људи, а не бројеви”, узвикивало је пред зградом парламента у Атини преко 30.000 демонстраната, укључујући општинске полицајце и учитеље који су први на мети закона о коме ће данас расправљати посланици.
Изгласавање пакета закона о реформи јавног сектора, који предвиђа принудне одморе, премештаје на друге послове или отпуштања, биће погубно за нацију, упозорили су демонстранти владу премијера Антониса Самараса која мора да донесе серију реформских мера како би обезбедила помоћ Европске уније и ММФ-а.
„Отпустите тројку”, викали су демонстранти подразумевајући трио Европске комисије, Европске централне банке и ММФ-а који Грчкој треба да обезбеде укупно 200 милијарди евра помоћи.
Штрајк запослених у јавном и приватном сектору паралисао је на неколико сати железнички, градски и приградски,ана четири сата и авио-саобраћај. Медији и банке били су затворени, као и Акропољ. Лекари и медицинско особља радили су само у хитним случајевима.
Глас су подигли и председници општина и градоначелници широм Грчке који су, уколико влада не одустане од пакета мера и отпуштања општинске полиције и осталог особља,најавили масовне оставке.
Колико општинари могу да паралишу живот потврђују и тоне ђубрета које су затрпале Атину.
„Политика владе изазива даље страдање и патње радничке класе и на крају ће таква оријентација земљу и економију гурнути још дубље у рецесију”, каже се у саопштењу Генералне конфедерације запослених у приватном сектору.
Циљ генералног штрајка који је узбуркао нацију јесте да се на владу и посланике још једном изврши притисак да размисле о ширим последицама изгласавања пакета закона који ће 15.000 државних службеника оставити без посла, док ће се још 25.000 наредне године наћи на листи за принудни одмор или премештај.
Масовне демонстрација и митинзи наставиће се и данас до касних вечерњих сати када се у парламенту изгласава пакет закона о реформи  јавног сектора.
Процене су да ће закон бити изгласан иако коалиција коју чине конзервативна Нова демократија и социјалистички Пасок имају укупно 155 гласова у парламенту са 300 посланика.Доскорашњи коалициони партнер, Демократска левица, најавила је да ће гласати против јер се не слаже са мерама отпуштања.
У ситуацији у којој се сви слажу да грчко друштво не може више да издржи мере штедње и повећавања пореза, влада је приморана да спроведе  све што је обећано међународним кредиторима, а масовна отпуштања су један од главних услова да Грчка добије 6,8 милијарди евра помоћи која ће се уплаћивати у траншама,зависно од реализације реформи.
У таквој ситуацији влада је пропустила више рокова да представи листу од 12.500 запослених у јавном сектору који треба да буду пребачени у „мобилни тим” и тиме добију осам месеци да нађу посао у другим одељењима или буду отпуштени.

Јасмина Павловић-Стаменић

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου