Κυριακή 21 Ιουλίου 2013

Светогорском манастиру ЕСФИГМЕН прети нестајање – избацивали монахе уз асистенцију полиције

Кратак преглед страдања православних монаха у манастиру Есфигмен на Светој Гори могли бисмо почети са 1960. годином, када су на једној од кула манастира окачили црну заставу на којој пише: “православље или смрт”. Иначе, монаси у манастиру Есфигмен од 1965. године не помињу Васељенског Патријарха у својим молитвама, а због неприхватања екуменског курса који заступа Константинопољска патријаршија. Из Патријаршије су покушавали више пута да уклоне монахе из манастира,  али им није полазило за руком. Тренутно у манастиру живи 108 монаха.
18. јула изведен је планирани оружани напад грчке полиције на мирне монахе Есфигмена (Атос) како би их истерали из манастира. (18 июля 2013. План вооруженного нападения греческой полиции на мирных монахов Эсфигмен (Афон), дабы удалить их из монастыря.)
20.07.2013. ФБР превод Љиљана Јовановић, за ФБР приредила Биљана Диковић
Esfigmen-ban
Света Гора  је аутономни духовни центар Правослвне цркве где се монаси сматрају заштитницима вере. Манастир Есфигмен је изграђен пре више од 12 векова, Игуман манастира био је Свети Григорије Палама, а одатле је Свети Антон отишао у Русију  да би тамо успоставио правослвно монаштво.  Удаљеност Манастира Есфигмен и његова јединствена лепота привлачи мноштво верника и туриста широм света, који долазе због духовне благодати али и да би видели уметност и архитектуру Византије. Дуже од хиљаду година манастир је представљао место молитве, и  мирног подвига оних који су се одлучили за живот у манастиру.
православље или смрт
Али, у скорије време се показало да прети опасност од нестанка манастира Есфигмен на Светој Гори Атонској.
есфигмен
Есфигменски светогорски монаси су 20. октобра 2006. године доживели и физички напад монаха из новоорганизованог параалелног братства које је на страни Патријарха Вартоломеја, напали су на Канаки – административном центар манастира Есфигмен – наоружани ковачким чекићима и старим гвожђем.
Монаси из манастира Есфигмен после вечерње службе су заспали, а пробудили су се са вишеструким повредама, подливима, крварењем, нису стигли ни да покушају да се бране… Четворица од њих: о.Клеопа, о.Мардарије, о.Хризостом и о.Амвросим, били су тако тешко рањени да су морали да их сместе у болницу Полигирос, 800 км северно од Атине.
13esfig5
Отац Амвросим, који се спремао да тог дана обележи имендан, најгоре је прошаао, са много рана, укључујући ту и прелом лобање, па је смештен у болницу у Солуну. 
13esfig4
Одржане су и велике демонстрације у Солуну као подршка Есфигменским монасима…
13esfig7
Демонстрация в Салониках в поддержку Эсфигменских монахов.
Септембра 2012. власти Грчке предузеле су специјалну акцију полиције ОМОН И ЕКАМ према мирним монасима, али се показало да то није довољно да се отерају беспомоћни монаси из манастира…  
13esfig6
Полиция перекрыла вход в паломнический офис Эсфигмену.
У јуну ове године је Свету Гору посетио и Патријарх Кирил (Гунђајев) који је покровитељ Руског присуства на Светој Гори, са неколико високих руских државних чиновника и пословних људи.
17. јула 2013. године монасима је наређено да морају да напусте Конаки, а да би се тамо сместила новоформирана “паралелна” Есфигменска заједница која признаје “официјелно православље”. Игуман те заједнице се раније обраћао јерарсима РПЦ МП (Одељењу за спољашње везе са православним црквама) са молбом да искористе своје везе да би ИПЦ “Истинно-Православная церковь- неканонска црква” заједницу, спречили да уђе у манастир.
13esfig2
Полиција са Халкидикија је 18. јула затворила пут према Канаки (Светогорски административни центар) у Кареји,  да би одвели монахе Есфигменског манстира, јавио је дописник Порталa-Credo.Ru“. Према изјави монаха планира се ускоро напад и на њихов административни центар у Кареји.
13esfig8
  18.јули 2013 – Планиран оружани напад Грчке полиције на мирне монахе Есфигмена (Атос) како би их истерали из манастира. 
Стычка с полицией
Стычка с полицией
Под вођством Вицепремијера и Министра иностраних послова Евангелоса Венизелоса, грчка влада је планирала оружану полицијску акцију на уклањању мирних и беспомоћних  монаха манастира Свети Есфигмен са њихових манастирских имања у Кареји.
Наоружани полицајци су се распоредили на путевима према манастиру, блокирајући полицијским возилима улаз  и излаз у очекивању планираног напада. Полиција је дала монасима услов да до 12 часова по локалном времену, напусте манастирско здање, или да се сусретну лицем у лице са полицијским нападом.
Шлем космонавта при столкновении с безоружными монахами не требуется.
Шлем космонавта при столкновении с безоружными монахами не требуется.
Грчка влада је дала одобрење за употребу силе за решење верског спора, јер им  није успело да монахе  уморе глађу остављајући их без хране и основних потреба током десетогодишње  блокадеТоком тих претходних година, представници владиних структура блокирали су им храну, лекове, гориво, и право на здравствену заштиту за монахе, уз стално узнемиравање и застрашивање.
Према грчком Уставу министар иностраних послова Грчке одговара  за управљање на Светој Гори и има ауторитет да одобри употребу оружаних снага на Атосу. 
Монаси су више пута тражили да преговарају мирним путем са грчким властима и са Патријархом Вартоломејем у Истамбулу, о решењу спора који постоји.
Патријарх је одбио да помогне у мирном решењу и позвао власти Грчке да предузму мере против монаха…
***
На СРБском ФБРепортеру, о дешавањима у манастирима на Светој Гори Атонској има више текстова, а вашу пажњу усмеравамо на следећи:
СВЕТОГОРЦИ ЕКУМЕНИСТИ + ГОСПОДЕ ОПРОСТИ ИМ НЕ ЗНАЈУ ШТА РАДЕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Media reports that people around Republika Srpska, Montenegro, and Serbia are coming to Banja Luka by organized transport

  Dodik called the rally to “defend freedom and future” of Serb people ahead of the May 2 UN’s voting on the Srebrenica genocide resolution....