Τρίτη 2 Ιουλίου 2013

Inovator Ljubiša Ćirić pronašao rešenje za jeftiniju struju

BEOGRAD - Pronalazač i inovator Ljubiša Ćirić već decenijama svu svoju životnu energiju usmerava ka vizijama energetski i finansijski isplativih proizvoda.
struja
On je napravio projekte mini hidrocentrala, ekoloških dimnjaka, postrojenja za brzu gradnju i brojnih drugih korisnih i isplativih pronalazaka.
Kao svoj najdraži pronalazak, sagovornik Novog magazina je izdvojio mini hidrocentrale.
Ona može da bude snage od četiri do 32 kilovata i namenjena je domaćinstvima. Radi po principu zakona o spojenim sudovima i posebnim načinom prinude vode da se vraća u rezervoar.
Ćirić je rekao da je četiri KW optimalno za jedno domaćinstvo u stambenoj površini između 50 i 60 kvadratnih metara, a pogodna je za vikendice, radionice i druge objekte na mestima gde nema struje.
Svaki potok, manja rečica I veća reka, pogotovo na večim nadmosrkim visinama, čija je konfiguracija terena stepeničasto-kosa, ima mogućnost postavljanja velikog brojaovih central. Na stotine ovih centrala moglo bi se postaviti od izvora reka do ušća reke.
Prema njegovim rečima, Srbija je jedna od najbogatijih evropskih zemalja po broju tekućih voda i prosto je nezamislivo, kako imamo najskuplji hleb, meso i generalno hranu, umesto da imamo najjeftiniju.
Kruna istraživačkog i pronalazačkog rada Ljubiše Ćirića, pored mini-hidrocentrala, su i filteri za dimnjake. Osmislio je princip rada, koji eliminiše otrove, ugradio je pumpe za vodu, ventilator, usisni ventil čistog vazduha, sigurnosni ventil i komoru za prihvat prerađenih otpadnih gasova. Ovakvi visokoefikasni filteri mogu da se primenjuju na dimnjacima fabrika, termoelektrana ili većim stambenim objektima sa upotrebom dimnjaka.
Otpad iz termoelektrana, koji dostiže milione tona godišnje, Ćirić planira da upotrebi za novu tehnologije izgradnje puteva. Korišćenje ekološkog otpada može da pojeftini i ubrza izgradnju puteva do nezamislivih visina i to daleko isplativijih od aktuelnih.
Njegovim sistemom modularne gradnje, uspeo je da višestruko pojeftini i ubrza izgradnju stambenih, poslovnih i ugostiteljskih objekata.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Δεκατρείς χαρακτηριστικές φράσεις του Δάσκαλου Σαράντου Καργάκου, για τη σημερινή Ελλάδα:

  1. «Η χώρα μας σήμερα κατοικείται από ανθρώπους που είναι άψυχοι και αν τολμήσεις να πεις το όνομα Πατρίδα ή τη λέξη Έθνος, χαρακτηρίζεσαι...