Παρασκευή 23 Αυγούστου 2013

У Србији вишак око 1.000 просветара

Само у Београду има 54 одељења која због малог броја уписаних ученика не испуњавају законски услов да буду формирана, кажу синдикалци


Према проценама Уније синдиката просветних радника Србије, око 1.000 просветних радника остаће без посла или ће радити са смањеним фондом часова. Без иједног часа, према досадашњим подацима, остаће више од 230 људи и то углавном наставника који предају стручне предмете у средњим школама.
У Београду је таквих 107, а без дела норме у школама главном граду остаће још 650 људи, рекла је јуче портпаролка Уније Јасна Јанковић.
Према подацима овог синдиката, на листи вишка наставника у Србији је око 3.000 људи, али како је објашњено, ту су и колеге које су пренете са ранијег списка.
– Непризнавање мале матуре изазвало је хаос у средњим стручним школама, јер у многим одељењима нема 15 ученика. Само у Београду имамо 54 одељења која због малог броја уписаних ученика не испуњавају законски услов да буду формирана – рекао је председник уније Драган Матијевић и додао да синдикат тражи од просветних власти да дозволи отварање оваквих одељења, јер у супротном, неколико хиљада деце неће бити уписано у жељено занимање.
У целој Србији мање је 145 одељења, највише у Београду, Нишу и Крагујевцу.
Матијевић каже да је стање у школама алармантно, јер школска година само што није почела, а просвета нема министра и још се не зна колико наставника остаје технолошки вишак, иако су подаци морали да буду познати до половине августа.
Ипак, према речима Матијевића, школска година ће почети на време и без штрајка, пошто синдикати тренутно чекају реконструкцију владе и новог министра, па немају коме да се обрате.
С. Г.

објављено: 23.08.2013

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου