Τρίτη 27 Αυγούστου 2013

Εκδήλωση με τίτλο «Το φθινόπωρο στην πόλη Σμεντέρεβο»

Ned, 08/25/2013 - 19:51 -- MRS
Φέτος, για πρώτη φορά μέσα στα 126 χρόνια ύπαρξης, η τουριστική εκδήλωση με τίτλο «Το φθινόπωρο στην πόλη Σμεντέρεβο», αφιερωμένη στο σταφύλι και στο κρασί, θα διεξάγεται όλο τον Σεπτέμβριο, δηλαδή και κατά τα τέσσερα Σαββατοκύριακα αυτού του μήνα.
Άλλωστε, η σερβική πόλη Σμεντέρεβο, που απέχει περίπου 50 χιλιόμετρα νοτίως του Βελιγράδι, και βρίσκεται στην όχθη του ποταμού Δούναβη, είναι γνωστή για το μεγάλο σερβικό μεσαιωνικό φρούριο με πολυάριθμους πύργους, αλλά και για τον τρύγο, για την παραγωγή κρασιού και για το γλέντι και τραγούδι.
sΟι πρώτοι αμπελώνες φυτεύθηκαν στην περιοχή της πόλης Σμεντέρεβο ακόμα τον 3ο αιώνα, χάρη στον τότε Ρωμαίο αυτοκράτορα Prob. Το όνομα αυτής της πόλης αναφέρεται για πρώτη φορά στις αρχές του 11ου αιώνα, και η πόλη έζησε τις στιγμές της μεγαλύτερης ακμής τον 15ο αιώνα, όταν ο Σέρβος δεσπότης Đurađ Branković έκτισε το φημισμένο Φρούριο, για τις ανάγκες της μελλοντικής σερβικής πρωτεύουσας.
Η τριγύρω περιοχή της πόλης Σμεντέρεβο είναι εξαιρετικά γνωστή για τη φρουτοπαραγωγή και την παραγωγή κρασιού. Έτσι, πριν από 125 χρόνια στην πόλη είχε οργανωθεί η 1η έκθεση «σταφύλιου, φρούτων, κρασιού και κατοικίδιων ζώων». Εδώ έρχονταν, πλέοντας με πλοία στον Δούναβη, πολλοί Ευρωπαίοι έμποροι. Άλλωστε, τότε τα κρασιά από την περιοχή του Σμεντέρεβο ήταν πασίγνωστα στην Ευρώπη και σερβίρονταν στα ανάκτορα της Βιέννης και της Βουδαπέστης.
Από τότε και μέχρι φέτος, κάθε Σεπτέμβριο στο Σμεντέρεβο διοργανώνονταν, εξαιρουμένων των εποχών των πολέμων, τα φεστιβάλ κρασιού και διασκέδασης με μουσική και γλέντι. Κάποτε αυτή η εκδήλωση διαρκούσε και ολόκληρες επτά μέρες, και φέτος θα οργανώνεται κατά τα τέσσερα Σαββατοκύριακα του Σεπτεμβρίου.
Τέλος, εκτός από μεγάλο αριθμό επισκεπτών, στην εκδήλωση έρχονται και μερικοί επιχειρηματίες από τη χώρα και το εξωτερικό, που ενδιαφέρονται να αγοράσουν τα κρασιά από την περιοχή του Σμεντέρεβο και να καταβάλουν επενδύσεις για την παραπέρα ανάπτυξη της αμπελουργίας σ’αυτήν την περιοχή. Εκτός από την έκθεση φρούτων και κρασιού, στο πλαίσιο της εκδήλωσης με τίτλο «Το φθινόπωρο στην πόλη Σμεντέρεβο», πρόκειται να παρουσιαστεί και ένα πλούσιο πολιτιστικό πρόγραμμα, με συμμετοχή πολλών λαογραφικών συγκροτημάτων από τη Σερβία, επειδή ο Τουρισμός, ο Πολιτισμός και η Οικονομία αποτελούν τα κύρια ατού της πόλης Σμεντέρεβο και της τριγύρω περιοχής. Η επίσημη τελετή των εγκαινίων αυτής της εκδήλωσης θα γίνει στις 6 Σεπτεμβρίου, παράλληλα με τη συμμετοχή εκπροσώπων και τουριστών από 12 χώρες

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου