Σάββατο 17 Αυγούστου 2013

Na Tasosu besne požari, izgorelo više od 1.500 hektara

ATINA - Grčki vatrogasci pokušavaju danas da obuzdaju požar na ostrvu Tasos, koji je dosad uništio 1.500 hektara borove šume.

U gašenju vatrene stihije učestvuju četiri aviona, dva helikoptera i 50 vozila, a spaseno je skoro 150 ljudi. Vatrogasci čine sve kako bi sprečili da se požar proširi na naselja Kalirahi i Marioi, prenela je grčka agencija ANA.
"Požar besni u teško dostupnoj oblasti i nema opasnosti da će se zahvatiti naselja", rekao je jedan predstavnik vatrogasne službe.

Širenju vatre pogoduje vetar, koji duva brzinom do 60 kilometara na sat.

Gradonačelnik Tasosa Kostas Haciemanuil izjavio je da je vatra uništila deo šume koja je obnovljena pre nekoliko godina pošto je 1989. godine bila uništena u požaru koji je tada zahvatio 7.000 hektara.

Šumski požari su, zbog visokih temperatura i snažnog vetra koji duva sa severa, česti u Grčkoj tokom leta i glavni su uzrok uništenja šuma. Međutim, ponekad su i ljudi vinovnici požara, nehotično ili namerno.

U lučkom gradu Oropos, u centralnoj Grčkoj, policija je juče uhapsila jednog 56-godišnjeg čoveka zbog sumnje da je namerno podmetnuo požar u mestu Kacimidi.


Foto Tanjug/J. Pap (ilustracija)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Media reports that people around Republika Srpska, Montenegro, and Serbia are coming to Banja Luka by organized transport

  Dodik called the rally to “defend freedom and future” of Serb people ahead of the May 2 UN’s voting on the Srebrenica genocide resolution....