Τετάρτη 14 Αυγούστου 2013

Η σημασία την οποία έχει η τεχνητή λίμνη «Gazivode»

Pon, 08/12/2013 - 19:57 -- MRS
gΣτον επόμενο γύρο των τεχνικών διαπραγματεύσεων ανάμεσα στο Βελιγράδι και την Πρίστινα στην τράπεζα των διαπραγματεύσεων θα έπρεπε να βρεθεί και το ζήτημα ποιος θα έχει στη διάθεσή του, όταν αρχίσει η εφαρμογή των διατάξεων της Συμφωνίας των Βρυξελλών, το φράγμα, την ηλεκτροπαραγωγική μονάδα και τη τεχνητή λίμνη Gazivode, που βρίσκεται εν μέρει στο έδαφος του Κοσσυφοπεδίου, και εν μέρει στο έδαφος της Νότιας Σερβίας. Εντούτοις, όμως, η επίσημη Πρίστινα έθεσε σαφώς εις γνώση ότι είναι πρόθυμη να διεξάγει συνομιλίες με εκπροσώπους του Βελιγραδίου για θέματα που σχετίζονται με τον τομέα της Ενέργειας, και όχι για το «φυσικό πλούτος του Κοσόβου», που περιλαμβάνει και τη λίμνη Γκαζίβοντε
Οι διαπραγματεύσεις Βελιγραδίου και Πρίστινας θα περιλάβουν, στον επόμενο γύρο τους, και το θέμα της λίμνης «Gazivode». Πρόκειται για τεχνητή λίμνη που σχηματίστηκε από τα ύδατα του ποταμού Ιμπαρ, με 380 εκατομμύρια κυβικά μέτρα νερού και με έκταση των 12 τετραγωνικών χιλιομέτρων..
Η Σέρβα υπουργός Ενέργειας, κυρία Zorana Mihajlović, δήλωσε ότι όσον αφορά το ζήτημα της τροφοδοσίας του βορείου Κοσσυφοπεδίου με ηλεκτρική ενέργεια, και της διανομής της, τα μέλη του κλιμακίου διαπραγματευτών του Βελιγραδίου προσπαθούν να προτείνουν μια λύση η οποία θα περιλάβει την τροφοδοσία των εκεί Σέρβων με ηλεκτρικό ρεύμα, όμως, η ίδια τόνισε πως το «φλέγον» πρόβλημα αποτελεί η άλυτη κατάσταση γύρω από την τεχνητή λίμνη «Gazivode». «Πρόκειται για εξαιρετικά σπουδαία λίμνη, επειδή αυτή τροφοδοτεί με πόσιμο νερό και το βόρειο και το κεντρικό Κοσσυφοπέδιο, και το βόρειο και το νότιο μέρος της πόλης Κοσόβσκα Μιτρόβιτσα, την κωμόπολη Σερμπίτσα, το Βουτσίτερν, το Γκλόγκοβατς και την Πρίστινα. Η ηλεκτροπαραγωγική μονάδα πλάι σ’αυτήν τη λίμνη έχει εξαιρετικά μεγάλη σημασία για την τροφοδοσία του βορείου Κοσσυφοπεδίου, όπου ζουν κυρίως Σέρβοι, με ηλεκτρικό ρεύμα»,- λέει η κυρία Μιχάηλοβιτς.
Είναι γεγονός ότι τα δύο τρίτα αυτής της λίμνης βρίσκονται στο έδαφος της Κεντρικής Σερβίας, δηλ. στην περιοχή των Δήμων Novi Pazar και Tutin, και για αυτό το επίσημο Βελιγράδι συνηγορεί ώστε όλο αυτό το συγκρότημα της λίμνης «Γκαζίβοντε» να βρεθεί στη σύνθεση της μελλοντικής Κοινότητας των σερβικών δήμων στο Κοσσυφοπέδιο, με πρόταση τη διαχείριση αυτής της λίμνης να έχει η κωμόπολη Zubin Potok, επειδή κοντά σάυτήν την κωμόπολη βρίσκονται ρο φράγμα, η ηλεκτροπαραγωγική μονάδα και ένα μέρος της λίμνης. Όμως, η Πρίστινα ισχυρίζεται ότι το συγκρότημα «Gazivode» αποτελεί ιδιοκτησία του «κράτους του Κοσόβου» και ότι για το θέμα αυτό δεν πρέπει να διεξάγονται οποιεσδήποτε διαπραγματεύσεις, παρότι το κράτος της Σερβίας είχε δώσει τα απαραίτητα χρηματικά μέσα για την οικοδόμηση όλου αυτού του συγκροτήματος. Πρώτα, τα έργα κατασκευής του φράγματος και της ηλεκτροπαραγωγικής μονάδας χρηματοδοτούσε η Πρώην Γιουγκοσλαβία, και μετά τη διάλυσή της τη χρηματοδότηση των έργων συνέχισε η Σερβία, και τα έργα κατασκευής εκτελούσε η επιχείρηση «Hidrogradnja» από το Βελιγράδι. Από την άλλη πλευρά, οι Αρχές της Πρίστινας ισχυρίζονται ότι αυτά τα χρηματικά μέσα «εδωσε το κράτος του Κοσόβου».
Τέλος, αναφέρουμε και ότι ένα από τα θέματα που θα συζητηθούν στις επικείμενες διαπραγματεύσεις Βελιγραδίου και Πρίστινας, όσον αφορά τον τομέα της Ενέργειας, θα αποτελέσει και το θέμα της ιδιοκτησίας στον σταθμό μετασχηματισμού ηλεκτρικής ενέργειας (τραφώ) «Valač» στο βουνό Rogozina, που βρίσκεται κατά μήκος της διοικητικής γραμμής ανάμεσα στο Κοσσυφοπέδιο και την Κεντρική Σερβία και το οποίο ανήκει στην ΔΕΗ Σερβίας. Η Πρίστινα προσπαθεί να λύσει και αυτό το θέμα με πρόταση να δοθεί σ’αυτήν και ο μεγάλος αυτός σταθμός μετασχηματισμού ηλεκτρικής ενέργειας, που τροφοδοτεί πολλούς Σέρβους του βορείου Κοσσυφοπεδίου με ηλεκτρική ενέργεια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου