Παρασκευή 23 Αυγούστου 2013

Грчкој потребна нова финансијска помоћ

Могућност давања трећег пакета помоћи Грчкој немачки министар финансија Волфганг Шојбле први пут описао као нешто неизбежно

Грчкој неопходне нове фискалне мере: члан извршног одбора Европске централне банке Јерг Асмусен (Фото Ројтерс)

Од нашег дописника
Атина – Иако су у Атини одавно прича о томе да ће Грчкој до краја године бити неопходан трећи пакет финансијске помоћи да би се извукла из дужничке кризе, потврда ове могућности прекјуче је стигла директно од немачког министра финансија Волфганга Шојблеа.
„Биће потребан још један програм за Грчку”, рекао је Шојбле новинарима у Немачкој, земљи која највише финансијски доприноси спасавању економски посрнулих земаља еврозоне, али и у којој влада отпор према новом пакету помоћи за Грчку, којој је већ одобрена помоћ од двеста четрдесет милијарди евра.
Он је и раније говорио о томе да ће могућност нове помоћи морати да размотри „тројка” међународних кредитора (Европска комисија, Међународни монетарни фонд и Европска централна банка) до краја 2014, али је сада први пут то описао као нешто неизбежно.
С друге стране, влада у Атини тврди да не би требало журити са закључцима те да би треба сачекати „буџетску слику” при крају године. Премијер Антонис Самарас врши притисак на министре да хитно примене економске и административне реформе и испуне захтеве „тројке”.
Због тога је у Атину јуче стигао члан извршног одбора Европске централне банке Јерг Асмусен, који ће са грчким званичницима размотрити и које су нове фискалне мере неопходне пре него што Атина добије нову, октобарску траншу кредита у износу од милијарду евра.
Могућност трећег пакета помоћи кроз евентуално продужавање рокова за кредитирање није искључио ни Оли Рен. Европски комесар за економске и финансијске послове је ипак оставио отворену могућност да Грчка покуша да се избори са проблемима и до краја године покуша да спроведе економске и финансијске реформе тако да одржи буџетску стабилност.
Анонимни извори у грчком Министарству финансија рекли су Ројтерсу о могућности допунске помоћи, али која би била мањег обима и намењена покривању мањка у буџету за период од 2014. до 2016. године. Као прихватљиве форме новог пакета помоћи спомињу се нови кредити, али и продужавање рокова за отплату постојећих кредита и смањење каматних стопа на кредите.
Инспектори „тројке” се враћају у Атину следећег месеца када би требало да провере да ли се напредовало у наплати пореза, административној реформи која до краја године предвиђа стављање на такозване мобилне листе 25.000 од преко 600.000 државних службеника. „Тројка” мора да све сумира и процени да ли се отплата дуга у налази на „сигурном колосеку” или ће влада морати да нађе допунске изворе како би испунила буџетске циљеве за 2015. и 2016.
Иако се Самарасова влада труди да прекине са старим традицијама те да наплати порезе и спроведе приватизацију, цео процес се одвија споро и тешко. Примера ради, председник Државног приватизационог фонда Стелиос Ставридис је поднео оставку тек после упозорења министра финансија, будући да је штампа открила да је Ставридис користио приватни авион грчког бизнисмена Димитриса Мелисанидиса, једног од главних „играча” чешко-грчког конзорцијума „Ема Делата” који је недавно за шесто педесет два милиона евра постао власник 33 одсто грчке државне лутрије ОПАП.
--------------------------------------------------------------------------------
Берлин демантује Шојблеа
Берлин – Немачка је јуче демантовала да је донета било каква одлука о новом спасилачком плану за Грчку, ограђујући се од коментара свог шефа финансија који је прекршио предизборни табу рекавши да је нова помоћ неизбежна, јавља Ројтерс. Коментар министра финансија Волфганга Шојблеа о Грчкој директно је супротан линији његове шефице Ангеле Меркел која упорно понавља да је прерано разговарати о додатној помоћи Атини.

Јасмина Павловић-Стаменић

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Στο ζήτημα της Αλβανίας η Ελλάδα θα έπρεπε να έχει μια στρατηγική που να βασίζεται σε δύο παράγοντες:

  💶 Χρήμα  ✝️ Εθνοτική ταυτότητα Το αλβανικό κράτος είναι μια πλαστή οντότητα όπου χωρίζεται σε δύο μεγάλες ομάδες: Τους Τόσκηδες και τους ...