Παρασκευή 23 Αυγούστου 2013

Светска банка: За Србиjу спремно 250 милиона долара

dolari1 Светска банка: За Србиjу спремно 250 милиона долараБEOГРAД – Светска банка одобриће Србиjи кредит од 200 милиона долара ако буџет за 2014. буде донет на време и уколико наставите с фискалном консолидациjом. У том случаjу дали би смо вам и додатних 50 милиона долара коjе jе тражио потпредседник владе Aлександар Вучић. И он и будући министар финансиjа Лазар Kрстић то су нам потврдили, изjавио jе шеф канцелариjе Светске банке у Србиjи Tони Верхеиjен.Верхеиjен jе за „Политику“ рекао да су прошле седмице регионална директорка Светске банке и он били на састанку са Вучићем и Kрстићем и поставили им два питања.
-Прво – да ли ће буџет за 2014. бити усвоjен на време, како би смо предлог о заjму могли да изнесемо на седницу Oдбора банке у децембру. Пред њих не можемо да изађемо с буџетом за ову фискалну годину. Друго – мада jе ребаланс буџета корак у добром смеру, мислимо да jе потребно jош учинити да би се на средњи рок зауставио раст jавног дуга, казао jе он.
Желимо да у буџету за 2014. годину видимо да jе фискални дефицит мањи за 0,5 посто у односу на овогодишњи ребаланс, што одговара смањењу jавних расхода за jедан проценат, нагласио jе шеф канцелариjе Светске банке у Србиjи.
Према његовим речима, реално jе да новац добиjемо у овоj календарскоj години и навео да се у случаjу Србиjе то већ догодило 2005. године.
-Aли морамо да видимо да ли ће влада да настави спровођење акционог плана коjи се бави предузећима у реструктурирању и да ли су за те раднике предвиђене отпремнине у буџету за 2014. годину, казао jе Верхеиjен.
Друго, навео jе он, како немате аранжман са MMф, онда Светска банка мора да направи сопствену процену о фискалноj и макроекономскоj ситуациjи.
-Да имате аранжман, коjи се добро спроводи, то питање не би смо ни постављали. Зато jе ово за нас необична ситуациjа, jер на основу сопствене процене Oдбору извршних директора треба да представимо све ризике финансирања буџета Србиjе, напоменуо jе шеф канцелариjе Светске банке у Србиjи.
Kада jе реч о кандидату за министра финансиjа Лазару Kрстићу, он jе рекао да Србиjа има искуство у постављању младих људи у владу и навео да су и друге земље централноисточне Eвропе имале врло талентоване и младе министре финансиjа.
-Његова младост ниjе битна све док има подршку владе. За нас jе битно да су jавне финансиjе у стабилним рукама. На састанку jе било jасно да он има снажну подршку потпредседника владе (Вучића), што jе врло важно да би могао да доноси тешке одлуке. Има назнака да ће наставити с фикалном консолидациjом, казао jе Верхеиjен.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Media reports that people around Republika Srpska, Montenegro, and Serbia are coming to Banja Luka by organized transport

  Dodik called the rally to “defend freedom and future” of Serb people ahead of the May 2 UN’s voting on the Srebrenica genocide resolution....