Τετάρτη 14 Αυγούστου 2013

Бесане ноћи грађана Краљева

Све су учесталије пријаве због буке у поноћне сате у кафићима, на улици, испред продајних објеката

Краљево: кафићи пуни и дању и ноћу Фото М. Дугалић

Краљево – На несаницу због буке ових летњих ноћи градској управи у Краљеву, комуналној и редовној полицији жали се свакодневно по неколико грађана. Међу њима је и Миомир Вукићевић, бивши председник општине, па би се рекло, да је дара заиста превршила меру. У неколико градских квартова кафићи раде до три сата после поноћи, поједини у самом центру града само сат краће, а ноћна забава, нарочито младих, све до сванућа наставља се испред објеката за продају брзе хране или покрај продавница које раде по читаву ноћ.
Таква је ситуација упркос важећој одлуци о радном времену трговинских, занатских у угоститељских објеката као и надзору инспекција, комуналне полиције и службеника Министарства унутрашњих послова. Истина, поменутом одлуком је предвиђено да сви угоститељски објекти радним даном раде од шест од 24 часа, а у ноћи између петка и суботе сат дуже. Међутим, одлуком су предвиђени и изузеци (рођендани, разни јубилеји, матуре, свадбе, испраћаји), када је радно време и до три часа после поноћи. Продужено радно време, тј. до два сата после поноћи имају објекти који су регистровани као дансинг или кабаре клубови.– Те изнимке се све више злоупотребљавају – тврди Иван Брадић, који обавља послове заменика начелника комуналне полиције у Краљеву – јер одлука предвиђа да је за продужено радно време до три сата ноћу довољна само пријава власника кафића, кафане или ресторана надлежном органу градске управе, и то пет дана пре одржавања скупа. Није, заправо, потребна никаква сагласност неког надлежног па су поједини „ухватили ред“ и, наводно, сваке вечери имају такве скупове. Затим, поједини кафићи су регистровани као дансинг или кабаре клубови иако имају госте на отвореном простору у самом центру града и раде до два после поноћи. Све је више и продајних објеката брзе хране који раде по читаву ноћ, јер су пререгистровани као пекаре. Стога смо често немоћни па смо градској власти предложили измену ове одлуке – наглашава Брадић, који додаје и да казне за прекорачење радног времена од десет хиљада динара су за већину кафеџија мање од поноћне зараде.
Како смо већ поменули, нису само гости кафића узрок ноћне море за многе Краљевчане. Наиме, после затварања угоститељских објеката, нарочито током топлих ноћи, настаје прави „вашар“ испред продавница које раде по читаву ноћ, као и „пекара“ за продају брзе хране. – Ту је вриска, песма, често и туча. У улици Војводе Степе имам фризерски салон а живим у близини. Овде, три продавнице раде непрестано па се по читаву ноћ продаје и алкохол. Тако је бука све до свитања, а не могу вам описати шта ујутро налазим испред радње. Нису то само разбијене флаше већ и други отпад. Тротоари овде личе на јавни клозет и зато сваки дан зовем комуналну полицију – тврди фризерка Лела Стевановић.
Због таквог ремећења јавног реда и мира често интервенишу и редовне патроле полиције, али се све углавном своди на опомене па кад „опоменути“ оду или се прићуте, друга „екипа“ дође и тако нема сна док се одлука о радном времену не промени. Иницијативу комуналне полиције, како су нам у градској управи рекли, ускоро ће разматрати и Градско веће. Па, како власт одлучи.
М. Дугалић

објављено: 14.08.2013

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Στο ζήτημα της Αλβανίας η Ελλάδα θα έπρεπε να έχει μια στρατηγική που να βασίζεται σε δύο παράγοντες:

  💶 Χρήμα  ✝️ Εθνοτική ταυτότητα Το αλβανικό κράτος είναι μια πλαστή οντότητα όπου χωρίζεται σε δύο μεγάλες ομάδες: Τους Τόσκηδες και τους ...