Τετάρτη 28 Αυγούστου 2013

Evro do kraja godine neće preći 116 dinara

BEOGRAD - Bankari procenjuju da evro do kraja godine najverovatnije neće preći vrednost od 116 dinara.
dinar-evro-b
Iako nerado prognoziraju kretanje domaće valute, bankari ističu da je blago slabljenje dinara neminovno.
Stručnjaci navode da su za jačanje sprske valute potrebne mnogo veće direktne investicije u našu zemlju, kao i jačanje izvoza, proizvodnje i obuzdavanje inflacije.
Srednji kurs NBS, koji skoro čitavo leto iznosi oko 113,5 dinara za evro, prošle nedelje naniže je pogurala Naftna industrija Srbije. NIS je isplatom dividendi akcionarima uticala na slabljenje dinara, pa je evro otišao na oko 114,4. To je u izjavi medijima potvrdila i guvernerka NBS Jorgovanka Tabaković.
Bankari naglašavaju da je prošle nedelje bila pojačana tražnja za devizama, i to velikih stranih kompanija koje posluju u Srbiji.
“Naše tržište je 'plitko' što znači da je obim trgovine mali. Tako da svaka kupovina ili prodaja deviza utiče na kurs. Verujem da će kurs evra do kraja godine zadržati u granicama od 114 do 117“, rekao je Informerov sagovornik iz jedne od vodećih banaka na srpskom tržištu.
Ekonomiste trenutno slabljenje dinara vide kao nešto sasvim uobičajeno i slažu se da je potrebno više direktnih stranih ulaganja kako dinar ne bi nastavio da slabi.
“Treba očekivati da kurs evra ostane na sadašnjem nivou. To će se i desiti ako se realizuje zacrtani rebalans budžeta odnosno uštedi 37 milijardi dinara”, objašnjava ekonomista Miladin Kovačević.
Zanimljivo je da su početkom ove godine prognoze bankara bile veoma optimistične. Tako je Societe Generale procenjivala da će evro do kraja 2013. vredeti 108 dinara, dok je nemačka Commerce banka navodila da će iznositi čak 105 dinara

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ζήτω η 25η Μαρτίου

  Χρόνια πολλά Ελλάδα  Χρόνια πολλά Έλληνες