Δευτέρα 12 Αυγούστου 2013

Лекови за шест месеци поскупели 9,1 одсто!

913610 79661945 Лекови за шест месеци поскупели 9,1 одсто!
Лекови (Фото: Телеграф)
Београд – У првом полугођу, цене лекова порасле су за 9,1 одсто, што је три пута више од раста потрошачких цена од три одсто, у односу на исти период лане, показује анализа Министарства спољне и унутрашње трговине.
Процењује се да су цене лекова који се издају без рецепта и слободно се формирају, повећане за 2,7 одсто, док су цене лекова који се издају на рецепт и утврђује их влада, веће за 12,5 одсто.
Раст цена лекова које утврђује влада резултат је, пре свега, повећања цена лекова за 6,4 одсто крајем 2012. године, а које је статистика евидентирала у јануару 2013, јер је тада ступио на снагу Правилник о Листи лекова који се прописују и издају на терет средстава обавезног здравственог осигурања, који је омогућио промене њихових цена.
Раст цена је делимично резултат повећања цена појединачних лекова, ради отклањања диспаритета цена и омогућавања редовног снабдевања тржишта, пре свега диазепама и и дилацора, који чине више од трецћине лекова, чије цене контролише влада.
У јуну су цене свих лекова снижене у просеку за 2,3 одсто, по основу пада курса евра у односу на динар, што статистички није евидентирано у целости. Влада је у јануару и марту донела Измене Одлуке о највишим ценама лекова на рецепт, којима су утврђене цене за укупно 273 нових лекова, који су добили дозволу за промет – 78 у јануару и 195 у марту.
Међу новим лековима је 17 нових молекула (оригинални лекови за лечење дијабетеса, хепатитиса Ц, хроничне опструктивне болести плућа, меланома, шизофреније…). Изменама су повећане цене за 100 лекова и снижене за 31.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ζήτω η 25η Μαρτίου

  Χρόνια πολλά Ελλάδα  Χρόνια πολλά Έλληνες