Πέμπτη 15 Αυγούστου 2013

Гас поскупљује 1. септембра

juzni tok Гас поскупљује 1. септембра
Руски гасовод (Фото: Итар тасс)
Београд – Гас за домаћинства у Србији поскупеће у просеку за 4,4 одсто од 1. септембра, саопштила је данас Агенција за енергетику Србије (АЕРС).
Како се наводи на сајту Агенције (www.аерс.рс), просечна цена гаса за домаћинства биће 46,3 динара по кубном метру. Поскупљење гаса одобрено је пошто је за 6,4 одсто повећана набавна цена гаса, по којој Србијагас снабдева 33 јавна снабдевача. За све купце прикључене на дистрибутивне системе гас ће у просеку бити скупљи за 5,7 процената и коштати 42,9 динара по кубном метру.
Цене природног гаса које потрошачи плаћају различите су код јавних снабдевача, због различитих трошкова дистрибутивних система (мрежарина). Агенције за енергетику је навела да нису промењене цена приступа системима за транспорт и дистрибуцију гаса, одобрене 2011. године.
Истиче се да се, у зависности од учешћа тог трошка у укупној цени, повећање цена природног гаса крајњим купцима код 33 јавна снабдевача креће у распону од 1,9 одсто до 6,4 одсто. „Цена по којој Србијагас продаје гас јавним снабдевачима је поскупљењем усклађена са реалним трошковима по којима то предузеће купује гас из увоза и домаће производње“, навелаје Агенције.
Према условима тендера на којем је Србијагас изабран за снабдевача јавних снабдевача, велепродајна цена гаса ће се убудуће мењати када дође до промене увозне цене и количина домаћег гаса, а усклађиваће се и са променама курса долара, наводи се на сајту АЕРС

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου