Τρίτη 13 Αυγούστου 2013

Кукуруз већ ври од топлоте

eko kukuruz 620x0 Кукуруз већ ври од топлоте
Кукуруз (Фото: Новости)
Београд – Тропске температуре оставиле су трага и на кукурузу, који је ове године засејан на око 1,2 милиона хектара. Стручњаци процењују да ће род бити знатно мањи од очекивања, пошто је су високе температуре зауставиле наливање зрна, посебно код касних хибрида. Ова суша је, како објашњава Горан Бекавац, са Одељења за кукуруз, новосадског Института за ратарство и повртарство, знатно другачија од суше која је прошле године направила велике проблеме ратарима.
„Суша не траје јако дуго, али температуре су биле тако екстремне да се не памте такве“, наводи Бекавац.
„Рани хибриди, који су, пре почетка суше почели са наливањем зрна, успели су да донекле налију зрно. Средњи и касни хибриди, међутим, то нису успели. Ствари би могла да поправи добра киша. И то би, међутим, помогло оним биљкама које још увек имају зелене листове, али не и онима које су у потпуности пожутеле.“
Година је, до пре неких двадесетак дана, била врло солидна за кукуруз, јер су биљке, праћене редовним падавинама, лепо напредовале. Нажалост, род се формира од средине јула до средине августа, и сада се, по ко зна који пут, показало да суша у ова два месеца може да направи јако велике проблеме.
Тешко је, додаје Бекавац, „лицитирати“ колико ће род бити смањен, односно, колико ће Србија имати кукуруза, пре него што почне берба.
„Тек када видимо шта кантар каже, онда ћемо знати колике су размере штете „, наводи Бекавац. „Помињан је, раније, род од 7,2 милиона тона, али сигурно је да ће род тешко превазићи седам милиона тона, а могао би да буде и још скромнији…“
Станко Павловић, ратар из Ковиља, каже, кукуруз, који је, пролетос засејао на око 15 хектара, готово је сасвим пожутео и осушио се. Страхује да је за његов кукуруз већ – касно.
Прогноза
„Ни временска прогноза, додаје Бекавац, није наклоњена ратарима, који гаје кукуруз. – Колико чујем, тешко да ће бити икакве кише“, каже Бекавац.
„Да је бар мало оног циклона, који је „погодио“ Немачку, Аустрију, Словачку и Чешку, стигло до нас, ситуација би била далеко боља. Код нас је, међутим, киша пала само спорадично…“

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου