PARALIJA - Jagodina će od Grčkih gradova Hrisopuli i Katerini dobiti na poklon najmanje pet hektara obale na Egejskom moru, rečeno je u petak uveče na sastanku u turističkom mestu Paralija, na kome su predsednik Skupštine grada Jagodina Dragan Marković Palma i gradonačelnici Hrisopulija Savas Mihalidis i Katerini Savas Hionidisa saopštili detalje razgovora

Sastanku dve delegacije prisustvovali su predsednik Skupštine grada Beograda Aleksandar Antić, gradonačelnik Kruševca Bratislav Gašić, ambasador Srbije u Grčkoj Dragan Županjevac, predsednik Privredne komore oblasti Pieria Ilias Hadžihristodulu, gradonačelnik Korinta Aleksander Pnevmatikos, kao i tri poslanika u Skupštini Srbije i privrednici i političari iz Srbije i Grčke.
"Vidite li ovo, ovde je Keramoti, preko puta je ostvro Tasos i to je Srpska zemlja, sav ushićen Marković je saopštio na sastanku čitajući podatke sa karte urbanističkog projekta uređenja površine koju je Jagodina dobila na poklon od Hrisopulija.
Tu smo poboli zastavu Srbije u pesak. Drago mi je što je Hrisopuli ekonomski napredan grad.
"Nismo zaboravili našu obavezu da deo obale poklonimo Jagodini. Cilj je da dovodemo Srbe na našu obalu i da oni budu naši domaćini, a ne naši gosti. Doneli smo projekat za hotel od 300 osoba uz pun sportski sadržaju u vidu terena za fudbal, tenis, košarku i ostale sportove, kao i uređeni zeleni pojas oko tog objekta. Sve se to nalazi na obali mora, preko puta ostrva Tasos!, rekao je gradonačelnik Hrisopulija Savas Mihalidis.
Prema njegovim rečima, projekat zahteva površinu od četiri hektara, ali biće odobrena još dodatna dva hektara. Spoljna fasada hotela je kombinacija drveta i kamena, a osnova je beton. Sa urbnističkim odbravanjem delova projekta, praktično krećemo u realizaciju, rekao je on.
Gradonačelnik Katerini Savas Hionidis je ponovio da će i taj grad prihvatiti poziv za bratimljenje sa Jagodinom i da će na poklon dati više od pola hektara obale Egejskog mora na potezu Paralija-Olimpik Bič
Aleksandar Antić istakao je da ekonomska saradnja dve države mora biti bolja, a ta obaveza leži na lokalnim samoupravama i tu je veliki potencijal i dodao da je Jagodina lider u toj oblasti.
Bratislav Gašić smatra da je izvoz poljoprivrednih proizvoda u Grčku šansa za brzo oživljavanje ekonomske saradnje, kao i izvoz drvnoprerađivačkih proizvoda.
On je rekao da se nada da će Marković u narednom periodu biti zadužen za to da dovodi strane investitore u 20 gradova u Srbiji, jer se dokazao investicijama u Jagodini kao i dobijanjem zemlje u Grčkoj.
"Drago mi je što su se gradonačelnici pobratimskih gardova odazvali pozivu i da su ekonomski jaki. Nećemo ništa da im tražimo u kešu, već po neko parče zemlje pored mora. Srbi su poznati da deset puta više donesu nego što dobiju. Očekujem ubrzo da u Jagodinu dođu gradonačelnici Hrisopulija, Katarine i Korinta, kojima je Marković uručio vredna priznanja, Plakete grada i zlatnog dukata