Τετάρτη 28 Αυγούστου 2013

Србија купује руски вишенаменски МИГ 35 Д, ловац „су-30СМ и руске хеликоптере

mig Србија купује руски вишенаменски МИГ 35 Д, ловац „су 30СМ и руске хеликоптереМосква – Отварајући 11. Међународну изложбу авиона „Макс 2013” на подмосковском аеродрому „Жуковски”, премијер Русије Дмитриј Медведев нагласио је да се та манифестација не одржава у овом граду баш случајно, већ да се у „Жуковском” ствара руски национални центар авио-градње где ће бити све што је потребно за разраду перспективних модела летелица, од пројектовања до првих модела нових авиона.
Међутим, руски председник Владимир Путин није се појавио на отварању авио-изложбе иако је то чинио претходних година. Наводно, незадовољан је брзином развоја руске авио-индустрије.
Упркос томе, руска цивилна авио-индустрија очекује да се на „Максу 2013” потпишу уговори о почетку производње цивилних авиона „суперџет 100” и „МС-21”, при чему велике уговоре очекује и компанија „Иљушин”.
Руска компанија „Ростехнологија” и канадска фирма „Бомбардир” потписаће уговор о производњи у Русији путничког авиона за домаћи саобраћај на средњим линијама, док је домаћа компанија „Радиоелектронске технологије” представила на овој изложби два нова руска технолошка достигнућа: нове пилотске кациге, које пилотима омогућавају савршено опажање циља дању и ноћу и у свим метео-условима, као и нови радар за хеликоптере „ми-28Н” помоћу којег пилот претражује терен изнад којег лети.
Осим школског авиона „ласта 95”, који је представљен уз сву могућу рекламу и око којег је од јуче доста посматрача, Србију на „Максу 2013” представља и војна делегација са командантом ваздухопловства и ПВО генералом Ранком Живаком на челу. Делегација ће водити разговоре са домаћинима, генералима руског ратног ваздухопловства, као и са представницима фирме „МиГ”.
Србија жели да купи шест авиона „миг 29М2”, то јест „миг 35”, а Москва у ту сврху нуди врло занимљив кредит. Српска војска је заинтересована и за куповину два руска радара, као и два најновија хеликоптера „ми-171А2”.
Осим тога, желимо да купимо и руски ПВО систем С-350, што је варијанта између система С-300 и С-400. Систем С-350 је специфичан, јер има могућност да користи и ракете за гађање ближих циљева, тако да се не троши скупа ракета за гађање на великим даљинама ради погађања циљева који су на средњим даљинама.
На „Максу 2013” ће, иначе, први пут скупно летети три руска авиона пете генерације Т-50, а посебан интерес влада и за програм наступа вишенаменског борбеног авиона „миг 35Д”, као и за ловац „су-30СМ”. Руске акрогрупе „Руски витезови” на авионима „су-27”, група „Стрижи” на апаратима „миг 29”, „Соколови Русије” на „су-27” и група „Беркути” на хеликоптерима „ми-28Н”, најављују спектакуларне програме. Ту је и кинеска акрогрупа „Први август” на авионима четврте генерације „Ј-10”.
Од руских авиона летеће и ловци и ловци-бомбардери „су-25СМ”, „су-30М2”, „су-35С”, „миг 29СМТ”, бомбардери „ту-160”, „ту-95МС”, школско-борбени „јак-130”, борбени хеликоптери „ми-26” и „ка-52” и нови транспортни авион „ил-76МД-90А”. Један дан биће посебно посвећен хеликоптерима, очекује се премијера хеликоптера „ми-171А2”, као и представљање бизнис хеликоптера ССЈ-100.
На овогодишњем „Максу” присутно је више од хиљаду излагача међу којима је 277 страних из 43 државе. Ове године биће приказано 165 руских летелица и 21 инострана. „Макс 2013” очекује и одличне финансијске резултате, будући да је прошле године потписано уговора у вредности око десет милијарди долара.
Што се тиче посетилаца, прошле године је сајам авијације обишло више од 500.000 људи, а ове године цене улазница су од 12 до 17 евра. За безбедност манифестације брине се око 3.000 полицајаца.
Мирослав Лазански
Извор: Политика

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ζήτω η 25η Μαρτίου

  Χρόνια πολλά Ελλάδα  Χρόνια πολλά Έλληνες