Δευτέρα 19 Αυγούστου 2013

Veljović: Počela istraga o prodaji „Vršačkih vinograda“

vinogradarstvo Veljović: Počela istraga o prodaji Vršačkih vinogradaKRUŠEVAC – Direktor policije Milorad Veljović izjavio je danas da je pre izvesnog vremena počela istraga o prodaji preduzeća „Vršački vinogradi“ i da tu istragu sprovodi Radna grupa u okviru Uprave kriminalističke policije MUP-a Srbije.Veljović je objasnio da je ta istaga u sklopu sa svim ostalim istragama koje radi ta Radna grupa i izrazio uverenje da neće biti bilo kakvih problema u radu policije.
-Jednostavno mi ćemo svoj posao odraditi zajedno u saradnji sa Tužilaštvom, rekao je Veljović u Velikom Šiljegovcu gde je otvoreno odeljenje Policijske uprave Kruševac.
Premijer Ivica Dačić naložio je Radnoj grupi Uprave kriminalističke policije MUP-a Srbije da proveri prodaju imovine „Vršačkih vinograda“. Dačić je rekao ranije Tanjugu da je MUP-u prosledio izveštaj Saveta za borbu protiv korupcije o „Vršačkim vinogradima“, u kojem se iznose ozbiljne primedbe „koje zahtevaju hitnu proveru“.
Reč je o Izveštaju Saveta za borbu protiv korupcije, kojim se ukazuje na postupanje Agencije za privatizaciju, a kojim je oštećena država i to preduzeće, dodao je Dačić.
Komercijalni direktor privrednog društva „Vršački vinogradi“ Dejan Nestorov izjavio je ranije Tanjugu da očekuje da će prodaja te kompanije biti poništena, jer niti je kineska firma „Guan Nan“ izvršila uplatu, niti je između nje i Ministarstva finansija i opštine Vršac potpisan ugovor.
Agencija za privatizaciju saopštila je danas da nije potpisala Ugovor o prodaji „Vršačkih vinograda“ sa kineskom firmom Guan Nan. Licitacija za prodaju imovine preduzeća „Vršački Vinogradi“ održana je 26. jula 2013, a prodajnu dokumentaciju otkupila su četiri zainteresovana lica, ali se za javno nadmetanje prijavio samo jedan učesnik – društvo Guan Nan d.o.o. Beograd.
To preduzeće je „prihvatilo cenu od 5.285.362,69 evra na trećem Javnom nadmetanju“, a Agencija, kako navode u saopštenju, „u skladu sa svojim ovlašćenjima nije potpisala Ugovor sa navedenim pobednikom na licitaciji, što u velikoj meri stavove navedene u Izveštaju Saveta za borbu protiv korupcije čini bespredmetnim, a natpise pojedinih medija sa zahtevima za raskid Ugovora besmislenim, jer nije moguće raskidati ugovor koji nije ni potpisan“.
Prethodna privatizacija „Vršačkih vinograda“ iz 2006. godine raskinuta je tri godine kasnije. Vršačka firma ima 250 zaposlenih, raspolaže sa oko 1.200 hektara zasada vinograda u rodu, 614 hektara ima sopstvene zemlje, i dvostruko više državne, u dugogodišnjem zakupu. Prerađivačko-smeštajni kapaciteti (podrumi) iznose 34,2 miliona litara

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου