Παρασκευή 30 Αυγούστου 2013

Шумадија: Рекордне приносе воћа уништио град

rep grad glavna 620x0 Шумадија: Рекордне приносе воћа уништио град
(Фото: Новости)
Крагујевац – Добар род и очекиване рекордне приносе воћа у последњих десетак година на подручју Шумадије готово потпуно је уништило невреме које је у среду по подне захватило Тополу, Крагујевац, Аранђеловац и Кнић. Хектаре грожђа, крушака, јабука, каснијих сорти шљива, јак град величине ораха „обрао“ је за само петнаестак минута.
Најтеже је погођена Топола, а само у овој општини, односно селима Винча, Овсиште, Пласковац, Трнава, иначе познатом воћарском крају, уништено је и оштећено око хиљаду и сто хектара под воћем, а штета се процењује на више од десет милиона евра.
„Просто је невероватно каква се градоносна сила одједном сручила. На мојих дванаест хектара, од укупно 72, штета је стопроцентна. На чокотима није остало ни лишће“, каже Божидар Александровић, власник познате винарије из села Винча код Тополе.
Воћари и виноградари у овом крају причају да је град „ненормалне“ величине, потпуно уништио и ластаре на чокотима,тако да рода грожђа на том делу неће бити ни наредне године.Многи ће морати да раде нове засаде, јер тако оштећена стабла неће преживети зиму.
„Страдало ми је око пет хектара под јабуком. Очекивао сам род од 50 тона по хектару и то прве класе. Требало је да је беремо за пет-шест дана. Уништено је најмање 70 одсто рода, а штета је око 30.000 евра“, каже Дејан Станковић (40), из Винче.
Винча је и највише страдала у овој непогоди, а најтеже су погођени засеоци Александровићи и Велико поље, где је штета потпуна. Сељаци су забринути како ће обновити засаде. Иначе, већину јабука, брескви, крушака и другог воћа извозе у Русију.
„Наредних дана очекивали смо да почнемо утовар шлепера за Русију. Дневно је требало да крене по најмање десетак, само из Винче „, причају мештани овог села.
Председник Општине Топола, Драган Јовановић каже да су пољопривредници претрпели велику штету, која се процењује на више од десет милиона евра. Он додаје да је у овом случају затајила противградна заштита и да због свега што се десило неко треба да сноси одговорност.
„Ми смо једна од ретких општина која је и куповала противградне ракете. Имамо податак да су у Радарском центру на Букуљи имали само две ракете. Да је радарски систем уређен како ваља, до овакве катастрофе не би дошло „, каже Јовановић.
„Вино жупа“
„У наредна три-четири дана откупићемо одређену количину воћа коју ми у „Вино Жупи“ можемо дневно да прерадимо, а откуп јабуке трајаће све док не буде почела да трули“, рекао је директор фирме „Вино Жупа“ у Александровцу Раде Јефтовић.
Помоћ
Председник Тополе каже да је проглашено стање елементарне непогоде на територији општине, да ће од Владе затражити да се део штете надокнади воћарима. Предлог је и да се у договору са банкама, људима који су узели кредите за производњу рефинансира дуг, односно да плаћају само камату, а обавезе за главницу продуже на бар годину дана.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου