Παρασκευή 30 Αυγούστου 2013

Καταβολή νέων επενδύσεων στην οικονομία της Σερβίας

Uto, 08/27/2013 - 19:57 -- MRS
Ότι οι καλοκαιρινοί μήνες δεν αποτελούν μήνες που προβλέπονται αποκλειστικά και μόνο για θερινές διακοπές, το μαρτυρούν τα πολυάριθμα συμφωνητικά για ανάπτυξη συνεργασίας της Σερβίας με ξένους επενδυτές. Επίσης, η σύναψη αυτών των συμφωνητικών είναι αποτέλεσμα του φιλόπονου έργου των στελεχών της Κυβέρνησης της Σερβίας, τα οποία καταβάλουν μέγιστες δυνατές προσπάθειες για να δημιουργήσουν ένα πιο ελκτικό επενδυτικό κλίμα στη χώρα.
kΗ γερμανική εταιρεία «Leoni» έχει αρχίσει πρόσφατα, στην κωμόπολη Ντολιέβατς, κοντά στη Νίση, την οικοδόμηση του 2ου στη σειρά εργοστάσιου παραγωγής των προϊόντων της, και το εργοστάσιο αυτό θα απλώνεται σε έκταση 8,7 στρεμμάτων, δηλ. σε εκτάσεις γεών τις οποίες έχουν εξασφαλίσει οι παράγοντες του δημοτικού συμβουλίου του Ντολιέβατς, αμισθί. Οι επενδύσεις που θα καταβάλουν οι ιθύνοντες αυτής της γερμανικής εταιρεία είναι ύψους 21 εκατομμύριου ευρώ, και το νέο εργοστάσιο θα παράγει καλόδια για τα αυτοκίνητα Land Rover και Jaguar. Δουλειά θα βρουν 1.500 άτομα, και για δημιουργία κάθε νέας θέσης εργασίας οι παράγοντες του σερβικού Πρακτορείου για θέματα καταβολής ξένων επενδύσεων και για την παραπέρα προώθηση των εξαγωγών, γνωστό σαν SIEPA, πρόκειται να καταθέσουν τονωτικά χρηματικά μέσα ύψους 7.000 ευρώ. .
Kαι οι ιθύνοντες της εταιρείας «Mercedes», δηλ. της υπ’αριθμόν 1 αυτοκινητοβιομηχανίας στον κόσμο, ενδιαφέρονται για ανάπτυξη συνεργασίας στρατηγικής σημασίας με τον παραγωγό λεωφορείων «Ikarbus», από τη Σερβία, και το συμφωνητικό σχετικά με το θέμα αυτό πρόκειται να υπογραφεί, κατά πάσα πιθανότητα, μέχρι τα τέλη της χρονιάς. Μετά την υπογραφή αυτού του συμφωνητικού, στον οικισμό Ζέμουν, του Βελιγραδίου, όπου εδρεύει η επιχείρηση «Ικαρμπόυς», θα αρχίσει η παραγωγή των λεωφορείων μάρκας «Mercedes», που θα πουλιούνται σε πολλές χώρες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, στη Ρωσία, στα Ενωμένα Αραβικά Εμιράτα και σε μερικές άλλες χώρες.
Επίσης και η ιταλική αυτοκινητοβιομηχανία «Fiat» έχει σκοπό να αναπτύξει συνεργασία με τα Σιδηρουργεία της σερβικής πόλης Σμεντέρεβο, από τα οποία θα αγοράζει, κάθε χρόνο, λευκοσίδηρα για καροσερί 500 χιλιάδων οχημάτων της. Άλλωστε, η εταιρεία «Φίατ Αυτοκίνητα Σερβία», με έδρα στο Κραγκούεβατς, αποτελούν τον μεγαλύτερο Σέρβο εξαγωγέα, με όγκο των εξαγωγών ύψους 1,5 δισεκατομμύριου ευρώ. Ιδιαίτερα περιζήτητο είναι το μοντέλο αυτοκινήτου «fiat 500L», οι προμήθειες του οποίου στις ΗΠΑ έχουν διπλασιαστεί.
Αξίζει να αναφέρουμε και την ιταλική εταιρεία «Facma», οι ιθύνοντες της οποίας έχουν ήδη υπογράψει την Επιστολή για τις προθέσεις με τους ιθύνοντες της Βιομηχανίας παραγωγής Μηχανοκατασκευών «14η Οκτωβρίου¨από τη σερβική πόλη Κρούσεβατς, για παραγωγή και συναρμολόγηση υδροστατικών ελκυστήρων διαφόρων διαστάσεων. Επίσης, με την ίδια επιχείρηση του Κρούσεβατς συμφωνητικά συνεργασίας έχουν ήδη υπογράψει και οι ιταλικές εταιρείες «Mira Italia», «SAI» και «Euromat», που ασχολούνται με παραγωγή γεωργικών μηχανημάτων, και, επίσης, ενδιαφέρον για καταβολή επενδύσεων έδειξαν και ορισμένες ιταλικές εταιρείες παραγωγής ψυγείων.
Τέλος, αναφέρουμε ότι για ανάπτυξη της συνεργασίας με τη Σερβία και για καταβολή επενδύσεων στην οικονομία της ενδιαφέρονται ακόμα και οι εταιρείες Gorenje από τη Σλοβενία, «Panasonic» από την Ιαπωνία, και η νοτιοκορεάτικη εταιρεία Hyundai, η οποία είναι πρόθυμη να καταβάλει επενδύσεις ύψους 400 εκατομμυρίων ευρώ για την παραπέρα ανάπτυξη της συνεργασίας με τη Σερβία στον περιβαλλοντικό τομέα, στον τομέα ανακύκλωσης των απορριμμάτων, καθώς και στον γεωργικό τομέα και τον τομέα παραγωγής τροφίμων. Τέλος και η κροατική επιχείρηση Vindija έχει εγκαινιάσει πρόσφατα στη σερβική κωμόπολη Plandište ένα εργοστάσιο παραγωγής αλλαντικών, για την οικοδόμηση του οποίου έχει επενδύσει μέχρι τώρα το ποσό των 35 εκατομμυρίων ευρώ. Αναμένεται σύντομα στη Σερβία να λειτουργήσει και η γερμανική αλυσίδα μεγάλων καταστημάτων «Lidl», η οποία κάνει σκοπό να αγοράσει ένα μεγάλο κτήμα στο Βελιγράδι για οικοδόμηση ενός δικού της πολυκαταστήματος, και εκτός από το Βελιγράδι η ίδια εταιρεία σχεδιάζει να ανοίξει δικά της καταστήματα στις σερβικές πόλεις Βάλιεβο, Σουμπότιτσα, Νόβισαντ, Ζρένιανιν, Νίση και Σμεντέρεβο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Στο ζήτημα της Αλβανίας η Ελλάδα θα έπρεπε να έχει μια στρατηγική που να βασίζεται σε δύο παράγοντες:

  💶 Χρήμα  ✝️ Εθνοτική ταυτότητα Το αλβανικό κράτος είναι μια πλαστή οντότητα όπου χωρίζεται σε δύο μεγάλες ομάδες: Τους Τόσκηδες και τους ...