Κυριακή 18 Αυγούστου 2013

Βίντεο ομορφιές και αξιοθέατα της Σερβίας: Το μοναστήρι Rača – φύλακας της παλιάς Σερβίας

Sub, 08/17/2013 - 20:11 -- MRS
rΗ κτητορική παράδοση της σερβικής μεσαιωνικής βασιλικής δυναστείας των Νεμάνιτς έχει γίνει αρκετά γνωστή σε όλους, πριν από πολύ καιρό. Χάρη σ’αυτήν την κτητορική δραστηριότητά τους, εμείς σήμερα διαθέτουμε, στη Σερβία και στον ευρύτερο χώρο, διάφορα μεγαλοπρεπέστατα και επιβλητικά αιωνόβια μοναστήρια, που αποτελούν μαρτυρίες της παλιάς σερβικής κρατικής υπόστασης, και που αποτελούν, συνάμα, και θεμέλια της σερβικής πνευματικότητας ανά τους αιώνες.
Στο σημείο αυτό πρέπει να αναφέρουμε το μοναστήρι Rača, από τον 13ο αιώνα, δηλ. το καποτινό κέντρο της σερβικής γραμματοσύνης και της σερβικής λογοτεχνίας, στο οποίο φυλάγονται ορισμένα παλιά και σπουδαία χειρόγραφα γραμμένα στη σερβική γλώσσα.
Το μοναστήρι Rača, δωρεά του Σέρβου βασιλιά Ντραγκούτιν, δηλ. του μετέπειτα μοναχού Θεοκτίστου, από τον 13ο αιώνα, βρίσκεται στο βουνό Τάρα, της Δυτικής Σερβίας, κοντά στα σύνορα με τη Βοσνία. Το μοναστήρη Ράτσα είχε να αντιμετωπίσει, τον Μεσαίωνα, τις επιθέσεις των οπαδών της αίρεσης των «μπογκουμίληδων», η οποία είχε πιάσει ρίζα ανάμεσα σε πιστούς της Βοσνίας, όμως, κατάφερε να αντισταθεί σ’αυτήν την αίρεση.
Το μοναστήρι Ράτσα έζησε όλες τις συμφορές και όλες τις άσχημες στιγμές που έζησε και ο σερβικός λαός γενικά – οι εχθροί των Σέρβων το κατέστρεφαν, το πυρπολούσαν και το λεηλατούσαν, όμως, αυτό το μοναστήρι εύρισκε πάντοτε δύναμη να αντέξει και, στο τέλος, να ανακαινιστεί, επανακτώντας την παλιά αίγλη του. Η τελευταία ανακαίνιση του έγινε τον 19ο αιώνα, την εποχή της διακυβέρνησης του Σέρβου βασιλιά Μίλος.
Οι λάτρες της Ιστορίας μπορούν να απολαύσουν την εμφάνιση του μοναστηριού Ράτσα, την αρχιτεκτονική του, αλλά και τις πολλές εικόνες και τοιχογραφίες του, στις οποίες επικρατεί το λεγόμενο «Βυζαντινό γαλάζιο χρώμα». Στο τέμπλο αυτού του μοναστηριού, που αποτελεί ένα από τα ωραιότερα στη Σερβία, βρίσκονται εικόνες του Ιησού Χριστού και της Παναγίας Θεοτόκου. .
Το μοναστήρι Rača, περιτριγυρισμένο από πυκνό πευκοδάσος, μέσα στη γαλήνη και παρθένα φύση, είναι αφιερωμένο στην Ανάληψη του Κυρίου. Ανά την Ιστορία του το μοναστήρι έπαθε πολλές καταστροφές, αλλά και ανακαινιζόταν πολλές φορές. Τον 17ο αιώνα αυτό το μοναστήρι ήταν το κέντρο της σερβικής πνευματικότητας. Πασίγνωστο είναι και το σχολείο αντιγραφής του μοναστηριού Rača, οι μοναχοί του οποίου αντέγραψαν πολλά εκκλησιαστικά βιβλία και ήταν σε θέση να καλλιεργήσουν τη σερβική μεσαιωνική λογοτεχνία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ζήτω η 25η Μαρτίου

  Χρόνια πολλά Ελλάδα  Χρόνια πολλά Έλληνες