Δευτέρα 12 Αυγούστου 2013

Αυτό είναι το Πρίζρεν

Pet, 08/09/2013 - 19:06 -- MRS
d
Πολλά υπέστησαν Σέρβοι από το Κοσσυφοπέδιο από τη δεκαετία του ‘90 από τους γείτονές τους Αλβανούς. Πρώτα λήστεψαν τα σπίτια τους, μετά τα έκαψαν και στη συνέχεια τους ανάγκασαν χωρίς τη θέλησή τους να εγκαταλείψουν τις πατρογονικές τους εστίες και με τη βαλίτσα στα χέρια να φύγουν κάπου μακριά. Αυτή η εποχή και ο πόνος που υπέστησαν, όπως λένε, δεν θα ξεχάσουν ποτέ, αλλά ελπίζουν ότι είναι όλα πίσω τους και ότι δεν θα συμβεί κάτι παρόμοιο ποτέ ξανά.
Κανένας από αυτούς δεν έχει χάσει ελπίδα ότι η συνύπαρξη είναι δυνατή. «Δεν θα είναι όπως πριν, αλλά πρέπει να προσπαθήσουμε», λένε Σέρβοι που επιστρέφουν στην Πρίζρεν, αυτοκρατορική πόλη του Ντούσαν στο ποτάμι Bistrica. Είναι μόνο 20, και όμως εξακολουθούν να προσπαθούν να ζήσουν στην πατρίδα τους.
Το πρώτο βήμα προς καθιέρωση πιο ομαλών σχέσων ξεκίνησε με τη μουσουλμανική θρησκευτική εορτή του Ραμαζανιού. Τα μέλη του τουρκικού στρατιωτικού αποσπάσματος της KFOR στο κέντρο της πόλης διοργάνωσαν κοινό Iftar στο οποίο, εκτός από τους Αλβανούς, Τούρκους, Βόσνιους και Ρομά, συμμετείχαν ντόπιοι Σέρβοι.
«Τόσα χρόνια που έζησα στην Πρίζρεν και ποτέ δεν έδινα ιδιαίτερη προσοχή στα έθιμα που σχετίζονται με αυτή τη γιορτή», δήλωσε η Mileva Mojsić η οποία από πρόσφατα μένει στην Πρίζρεν.
«Εκείνη την εποχή όλοι σεβόμασταν ένας τον άλλον. Μπροστά τους εγώ δεν έπινα ούτε έτρωγα, είχα σεβασμό για τη νηστεία τους», λέει η Σβετλάνα.
Υπάρχει ελπίδα ότι η ζωή θα βελτιωθεί στην Πρίζρεν για τους επαναπατριζόμενους Σέρβους. Μερικοί λένε ότι προορίζονται να ζήσουν μαζί, ακριβώς όπως εδώ και αιώνες θρησκευτικές δομές χτιζόνταν ένα δίπλα στο άλλο.
Γράφει η δημοσιογράφος Σνέζανα Μιλόσεβιτς

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Στο ζήτημα της Αλβανίας η Ελλάδα θα έπρεπε να έχει μια στρατηγική που να βασίζεται σε δύο παράγοντες:

  💶 Χρήμα  ✝️ Εθνοτική ταυτότητα Το αλβανικό κράτος είναι μια πλαστή οντότητα όπου χωρίζεται σε δύο μεγάλες ομάδες: Τους Τόσκηδες και τους ...