Τετάρτη 21 Αυγούστου 2013

Споменик Тесли у септембру у Њујорку

Рад академика Николе Коке Јанковића од данас у 19 часова у Кнез Михаиловој, а биће постављен испред некадашње лабораторије великог научника на Лонг Ајленду у близини Њујорка

Биста Николе Тесле красиће имање које је до недавно пропадало Фото Центар за промоцију науке

Споменик Николи Тесли, рад академика Николе Коке Јанковића, биће постављен 23. септембра испред Теслине некадашње лабораторије на Лонг Ајленду у близини Њујорка, а поводом обележавања 70 година од смрти великог научника.
Ову вест је јуче новинарима саопштио Александар Влајковић, председник Организационог одбора за подизање споменика Николи Тесли при Канцеларији за сарадњу са дијаспором, додајући да би споменик на имању на којем је стварао Никола Тесла требало да открије председник Србије Томислав Николић.
Посед Ворденклиф на Лонг Ајленду може да се похвали једином сачуваном Теслином лабораторијом. Међутим, деценијама је пропадао све док активисти, невладине организације и поштоваоци лика и дела Николе Тесле у САД прошле године нису сакупили новац за његову куповину од приватног власника. На том месту ће сада нићи центар науке.
– Ми смо одувек желели да подигнемо Тесли споменик у земљи у којој је он живео и радио, а посебно су то желели наши људи у Америци – казао је Влајковић.
Он је додао да овај пројекат није финансирала држава, већ спонзори и људи добре воље. Бисту ће моћи да погледају и Београђани, јер ће она од данас у 19 часова, па до 28. августа стајати у Кнез Михаиловој улици, испред зграде САНУ. У истом периоду у Галерији науке и технике САНУ биће отворена изложба слика „Светлост Теслиног дела“ са делима српских сликара који су инспирисани ликом и делом Николе Тесле. Покровитељи ове изложбе су председник Републике Србије и српска влада, односно Канцеларија за сарадњу са дијаспором и Србима у региону, док је организатор Уметничка галерија „Радионица душе“. Поставка ће од 24. септембра бити изложена у Њујорку, у згради Мисије Србије у Уједињеним нацијама и укључиваће радове око 40 српских сликара које је изабрао галериста Момчило Моша Тодоровић.
Споменик Николи Тесли је до привременог постављења у Кнез Михаиловој улици стајао у Галерији науке и технике САНУ где и је и представљен новинарима. Директор ове галерије, академик Зоран Петровић, казао је да на известан начин поново испраћамо Теслу у Америку и да није чудо да на тај пут креће управо из Галерије науке и технике.
– У последњих 10 година Тесла је доживео реинкарнацију у светској науци и постављен је на место које му припада, као један од пет или шест највећих светских научника – подсетио је Петровић.
Он је казао да се овако одаје признање Тесли, али и да „то радимо због себе“ јер ће се можда млади заинтересовати да крену путем науке.
Ј. Стевановић
-----------------------------------------------------------
Ђоковић спречен да открије бисту
Како је открио Александар Влајковић, једна од идеја била је да бисту на имању у близини Њујорка открије светски тенисер број један. Новаку Ђоковићу се допала идеја, али он ипак неће моћи да присуствује овом догађају јер, како је објаснио Влајковић, мора у то време да буде у Београду због „Дејвис купа“.

објављено: 21.08.2013

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Στο ζήτημα της Αλβανίας η Ελλάδα θα έπρεπε να έχει μια στρατηγική που να βασίζεται σε δύο παράγοντες:

  💶 Χρήμα  ✝️ Εθνοτική ταυτότητα Το αλβανικό κράτος είναι μια πλαστή οντότητα όπου χωρίζεται σε δύο μεγάλες ομάδες: Τους Τόσκηδες και τους ...