Παρασκευή 23 Αυγούστου 2013

Προς τιμήν του Σέρβου που έκανε πολλά για τον κόσμο

Čet, 08/22/2013 - 19:26 -- MRS
Στην Γκαλερί Επιστήμης και Τεχνολογίας της Σερβικής Ακαδημίας Επιστημών και Τεχνών στο Βελιγράδι εγκαινιάστηκε έκθεση των έργων των ζωγράφων μας αφιερωμένη στον Nikola Tesla, και στην οδό Knez Mihailova, κοντά στην Γκαλερί εκτίθεται προτομή του διάσημου επιστήμονα, έργο του γλύπτη Νικόλα Κόκα Γιάνκοβιτς. Μετά το Βελιγράδι, στο πλαίσιο του έργου με τίτλο «Φως του έργου του Tesla», που ξεκίνησε με την ευκαιρία της 70ης επετείου από το θάνατο του μεγάλου, η έκθεση και η προτομή θα μετακινηθούν στη Νέα Υόρκη, στις 23 και 24 Σεπτεμβρίου. Γράφει η Suzana Mitic.
«Σε μια εποχή που ως έθνος πρέπει και πάλι να αποδείξουμε τη φήμη μας, που κάτω από δύσκολες συνθήκες έχει απαξιωθεί, το όνομα του Τέσλα μας θυμίζει ότι είμαστε ιστορικά ευρωπαϊκός, βαλκανικός λαός, ο οποίος, αν και μικρός, έχει δώσει μια μεγάλη συνεισφορά στην παγκόσμια κληρονομιά», δήλωσε ο Σέρβος Πατριάρχης Ειρηναίος.
Στην εναρκτήρια ομιλία του, ο αντιπρόεδρος της της Σερβικής Ακαδημίας Επιστημών και Τεχνών, ακαδημαϊκός Λιουμπίσα Ράκιτς τόνισε ότι ο Τέσλα είναι επίτιμο μέλος της Ακαδημίας, ο οποίος με τις εφευρέσεις του άλλαξε από τη βάση τη ζωή στον πλανήτη μας, ήταν και είναι ένας πολίτης του κόσμου και ήταν πάντα περήφανος με τη σερβική καταγωγή του. Εκ μέρους του προέδρου της Σερβίας, ο οποίος θα παρουσιάσει το μνημείο στη Νέα Υόρκη, στους παρόντες απευθύνθηκε η σύμβουλός του, Γιασμίνα Μίτροβιτς Μάριτς, επισημαίνοντας ότι δεν υπάρχει μεγαλύτερη, καλύτερη και πιο συμβολική σύνδεση φιλίας της Σερβίας και των Ηνωμένων Πολιτειών από ένα κοινό παρονομαστή, Νίκολα Τέσλα, Αμερικανού επιστήμονα σερβικής καταγωγής ο οποίος έκνα πολλά για ανθρωπότητα.
Η έκθεση «Φως του έργου του Tesla», η οποία προκάλεσε μεγάλο ενδιαφέρον του κοινού του Βελιγραδίου, θα διαρκέσει έως τις 28 Αυγούστου. Μετά τη Νέα Υόρκη, όπως ανακοινώθηκε, θα μετακομίσει στο Τορόντο, στη συνέχεια το Σικάγο και άλλες πόλεις. Υπάρχει ένα μεγάλο ενδιαφέρον σε πόλεις σε όλο τον κόσμο να τοποθετηθούν ρεπλίκες του μνημείου αφιερωμένου στον Tesla. Ενδιαφέρον έδειξαν πόλεις όπου ο Tesla έζησε και εργάστηκε - Βουδαπέστη, Βιέννη, Παρίσι, Σικάγο, Πίτσμπουργκ, αλλά και εκείνες που δεν έχει επισκεφτεί, όπως η Μόσχα, Πεκίνο, Σίδνεϊ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ζήτω η 25η Μαρτίου

  Χρόνια πολλά Ελλάδα  Χρόνια πολλά Έλληνες