Σάββατο 31 Αυγούστου 2013

Građani Srbije sve češće kupuju preko interneta

BEOGRAD - Kupovina preko interneta sve je češća pojava u Srbiji. Za prvih šest meseci ove godine na domaćim sajtovima potrošeno je 499,5 miliona dinara, a na stranim za 109 miliona evra.
kompjuter10
Ovo su jednini, zvanično dostupni podaci o prometu „preko mreže“, a reč je o kupovini robe i usluga koje su plaćane karticama.
Podaci objedinjeni u Narodnoj banci Srbije pokazuju da, kada se kupuje preko stranih internet-sajtova, u proseku se troši 154 evra po transakciji. Skromnije se troši preko domaćih sajtova, pa na te kupovine, u proseku, ode 5.566 dinara.
"Statistički podaci koji su Narodnoj banci Srbije dostavile banke, prikazuju da i naši građani koriste platne kartice za ovu vrstu savremene trgovine", rečeno je u NBS. "U prvih šest meseci 2013. godine obavljeno je 89.700 transakcija plaćanja preko Interneta u Srbiji i 707.000 transakcija preko stranih internet-sajtova".
Kada prosečan iznos jedne transakcije uporedimo sa proteklom godinom, proizilazi da smo lane manje trošili na domaćim sajtovima, ali više na stranim.
Prosečna transakcija plaćanja preko Interneta u Srbiji prošle godine je iznosila 5.298 dinara, dok je prosek preko stranih sajtova 169 evra po transakciji.
Za prvih šest meseci ove godine premašena je polovina prometa ostvarena prilikom plaćanja karticama na Internetu tokom cele 2012. godine. Ovo se naročito odnosi na potrošnju na stranim sajtovima, koja za šest meseci ove godine iznosi čak 64 odsto celog prošlogodišnjeg prometa.
Da se povećava interesovanje za kupovinu na Internetu potvrđuju i u Banci Intesa.
"Naša banka beleži kontinuirani rast korišćenja platnih kartica za kupovinu robe i usluga na Internetu. U prvih šest meseci 2013. godine ostvaren je promet u iznosu od 14,4 miliona evra", podsećaju u ovoj banci.
"U poređenju sa prvom polovinom prethodne godine, broj transakcija je tokom 2013. povećan za 46 odsto. Klijenti su za kupovinu najčešće koristili „visa internet“ karticu Banke Intesa, koja je specijalizovana za ovu namenu, dok je prosečna vrednost izvršene transakcije iznosila 42,20 evra", kažu u banci.
Ističu da njihovi klijenti, zbog bogate ponude onlajn prodavnica najrazličitije robe i usluga, češće kupuju na inostranim veb-stranicama, primetan je porast izvršenog prometa na domaćim sajtovima u visini od oko četiri odsto u prvih šest meseci ove godine, u odnosu na isti period prethodne godine.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου