Τρίτη 27 Αυγούστου 2013

Διεθνής Αμνηστία: Απέτυχε ο ΟΗΕ


Διεθνής Αμνηστία: Απέτυχε ο ΟΗΕ
Η Διεθνής Αμνηστία καταγγέλλει την αποτυχία του ΟΗΕ να ερευνήσει για την τύχη των εξαφανισμένων στο Κόσοβο.
Η Διεθνής Αμνηστία κατήγγειλε την αποτυχία της Αποστολής του ΟΗΕ στο Κόσοβο (UNMIK) να ερευνήσει για πρόσωπα, κυρίως Σέρβους, που είχαν απαχθεί και η τύχη τους εξακολουθεί να αγνοείται μετά τη σύγκρουση του 1998-99 στο Κόσοβο, σε έκθεσή της που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.
"Το γεγονός ότι η UNMIK δεν ερεύνησε πράξεις που αποτελούν συστηματικές και μεγάλης έκτασης επιθέσεις εναντίον αμάχων, ακόμη και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, συνέβαλε στο κλίμα ατιμωρησίας που επικρατεί πλέον στο Κόσοβο", αναφέρει σε ανακοίνωση ο Σιάν Τζόουνς, ένας υπεύθυνος της Διεθνούς Αμνηστίας.
Η έκθεση της μη κυβερνητικής οργάνωσης βασίζεται στα αποτελέσματα μιας επιτροπής που συστάθηκε από την UNMIK για να εξετάσει τις προσφυγές αυτών που θεωρούν ότι τα δικαιώματά τους παραβιάσθηκαν. Η UNMIK είναι η αποστολή που δημιουργήθηκε μετά τη σύγκρουση για να διοικήσει αυτή την πρώην σερβική επαρχία.
Περίπου 150 προσφυγές έχουν κατατεθεί, στις οποίες υποστηρίζεται πως η UNMIK δεν ερεύνησε τις απαγωγές, κυρίως Σέρβων, στο Κόσοβο.
"Σε πολλές περιπτώσεις η UNMIK δεν ήταν σε θέση να αποδείξει πως διεξήχθη έρευνα", διευκρινίζει η Αμνηστία.
Η Αποστολή του ΟΗΕ απέτυχε επίσης, σύμφωνα με την Αμνηστία, να ερευνήσει τις εξαφανίσεις Αλβανών στο Κόσοβο.
"Τα χρόνια πέρασαν και εξακολουθούμε να αγνοούμε τι συνέβη στην πλειονότητα των προσώπων των δύο στρατοπέδων που εξαφανίσθηκαν, ενώ οι συγγενείς τους εξακολουθούν να περιμένουν να αποδοθεί δικαιοσύνη", διαπιστώνει η Αμνηστία.
Η μη κυβερνητική οργάνωση ζητεί "να ριχτεί φως στην τύχη που επιφυλάχθηκε στους εξαφανισμένους όλων των κοινοτήτων στο Κόσοβο, να προσαχθουν στη δικαιοσύνη οι ύποπτοι ως δράστες εγκλημάτων πολέμου και εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας και να καταβληθούν αποζημιώσεις" στις οικογένειες των θυμάτων. "Τότε μόνον οι πληγές του παρελθόντος θα μπορέσουν να αρχίσουν να επουλώνονται", καταλήγει η Αμνηστία.
Η τύχη άνω των 1.700 ανθρώπων, που θεωρούνται αγνοούμενοι στη διάρκεια της σύγκρουσης ανάμεσα στις δυνάμεις του γιουγκοσλάβου προέδρου Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς και τους αυτονομιστές κοσοβάρους αντάρτες, παραμένει άγνωστη. Η σύγκρουση στο Κόσοβο στοίχισε τη ζωή σε περίπου 13.000 ανθρώπους οι περισσότεροι από τους οποίους ήταν Αλβανοί του Κοσόβου. Έλαβε τέλος με την αποχώρηση των δυνάμεων του προέδρου Μιλόσεβιτς από το Κόσοβο, τον Ιούνιο του 1999, έπειτα από μια εκστρατεία βομβαρδισμών του ΝΑΤΟ. Το Κόσοβο ανακήρυξε την ανεξαρτησία του το 2008, η οποία αναγνωρίσθηκε από περίπου 100 κράτη, μεταξύ των οποίων οι ΗΠΑ, και από 23 από τις 28 χώρες μέλη της ΕΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Κακοκαιρία πλήττει τη Σερβία: Χωρίς ρεύμα 10.000 νοικοκυριά εξαιτίας των χιονοπτώσεων

  Κακοκαιρία πλήττει τη Σερβία: Χωρίς ρεύμα 10.000 νοικοκυριά εξαιτίας των χιονοπτώσεων Χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα έμειναν περισσότεροι από 10.00...