Πέμπτη 1 Αυγούστου 2013

Kako zaposliti 50.000 ljudi sledeće godine?

BEOGRAD - Vlada ima ambiciozan plan da u sledećoj godini zaposli 50.000 ljudi. Stručnjaci, ipak, veruju da su dalja otpuštanja izgledniji scenario.
posao-trazenje
 
U trenutku kada Srbija beleži rekordno visoku stopu nezaposlenosti od 24, 1 %, a privreda stagnira, Vlada Srbije obećava da će u sledećoj godini zaposliti 50.000 ljudi.
Trenutno je u Srbiji bez posla 776.000 ljudi. Od početka krize 2008. godine broj nezaposlenih ne prestaje da raste, stopa nezaposlenosti uvećala se za 10 procenata.
Nevenka Letić iz Nacionalne službe za zapošljavanje kaže da je od kraja prošle godine rast broja nezaposlenih neznatno usporen.
"Mi ove godine prema anketi o radnoj snazi, imamo oko 27.700 manje nezaposlenih i oko 44.000 više zaposlenih. To jesu male brojke, ali one ukazuju na mogućnost pokretanja pozitivnih trendova, ali mi čekamo anketu iz oktobra da vidimo da li će se taj uzlazni trend nastaviti", objašnjava Letićeva.
Blagi porast broja zaposlenih uobičajen je u letnjim mesecima kada se za programe Nacionalne službe prijavljuju i građani koji nemaju posao, a nisu ni na evidenciji, objašnjava Letićeva.
Ako bi se računalo i to radno neaktivno stanovništvo, stopa nezaposlenosti u Srbiji dostigla bi 30 procenata, kaže Milan Knežević iz Asocijacije malih i srednjih preduzeća.
Mnogo je izvesnije, upozorava on, da će u 2014. godini biti više otpuštanja nego zapošljavanja.
"Po osnovu restrukturiranja firmi takođe će biti otpušteno ne manje od 15.000 ljudi, i ako se izglasa Zakon o radu po kome poslodavac može da isplati otpremninu samo za vreme koje je zaposleni proveo kod njega, to će biti inicijalna kapisla da se veliki broj poslodavaca po niskoj ceni reši viška zaposlenih", upozorava Knežević.
Sa privredom koja u prošloj godini beleži gubitke od 77 %, jedan od uslova za otvaranje novih radnih mesta jeste smanjenje poreza i doprinosa.
Privrednici poručuju i da je mnogo jeftinije sačuvati stara radna mesta, nego davati velike podsticaje za otvaranje novih i da je neophodno rešiti problem rada na crno.
Šta kaže statistika?
Najnoviji podaci Republičkog zavoda za statistiku pokazuju da je u aprilu stopa nezaposlenosti iznosila 24,1 %, što je za 1,7 procenata više nego u oktobru prošle godine.
Iako je odnosu na april 2012. godine broj zaposlenih povećan za skoro dva %, bez posla je i dalje svaki treći radno sposoban građanin Srbije.
Najviše je nezaposlenih među mladima do 30 godina - 51,2 %.
Statistički podaci iz prva četiri meseca ove godine pokazuju i da je najviše nezaposlenih na istoku i jugu zemlje -gde je stopa nezaposlenosti 26,3 %.
Ako sadašnju situaciju uporedimo sa onom iz 2008. godine, i s početkom ekonomske krize, primetan je stalni rast broja građana koji ostaju bez posla.
Od 2008., kada je nezaposlenost bila 14,7 %, do danas, otkaze je dobilo 500.000 ljudi, dok je u poslednjih 13 godina bez radne knjižice ostalo skoro milion ljudi.
Istovremeno, u odnosu na 2012. povećan je broj građana koji rade na crno, i to za 1,2 %

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ντροπή σου Ντόρα Μπακογιάννη

  Ο διευθυντής του γραφείου για το Κοσσυφοπέδιο και τα Μετόχια, Πέταρ Πέτκοβιτς, αντέδρασε στη δήλωση για τις μεταρρυθμίσεις της Ντόρα Μπακο...